95 човека са се възползвали от безплатните профилактични прегледи за

...
95 човека са се възползвали от безплатните профилактични прегледи за
Коментари Харесай

24 мъже с ранна форма на рак на простатата са открити при профилактични прегледи в ИСУЛ

95 индивида са се възползвали от безплатните профилактични прегледи за мъжко здраве, които се организираха през целия месец ноември в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, в границите на интернационалната самодейност Movember.

При 24 от пациентите е открита ранна форма на карцином на простатната жлеза. Те незабавно са били ориентирани за спомагателни проучвания в клиниката и взимане на биопсия, след което е набелязан проект за лекуване.

Други 25 мъже са потърсили помощта на уролозите от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ за разнообразни андрологични проблеми.

Те също са ориентирани към по-нататъшно лекуване в Клиниката по урология и андрология.

„ Установен в точния момент, карциномът на простатната жлеза е лечим. Ако не бяха пристигнали на профилактичен обзор, тези мъже, при които установихме ранна форма на заболяването, щяха да се влошат с времето и евентуално някои от тях да изгубят живота си “, разяснява началникът на клиниката акад. проф. доктор Чавдар Славов.

Като периодичност ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват към 3000 представители на мощния пол. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, само че не са изключение и по-ранните прояви на заболяването, когато тя протича и по-агресивно. За разлика от развитите страни, у нас простатният карцином в множеството случаи се открива в напреднал етап, когато опциите на медицината са лимитирани. Той е измежду тихите убийци, защото преди да предплаща, няма съвсем никакви признаци. Единственият метод да бъде открит в точния момент са постоянните профилактични прегледи при уролог и проучване на характерния туморен маркер PSA.

В УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ преди няколко месеца беше открит „ Център за сложна терапия на туморите на простатната жлеза “. Фокусът при клиничното държание при тези болести на простата е ориентиран върху високотехнологичните, минимално-инвазивни и в същото време оптимално ефикасни способи на диагностика и лекуване. Центърът разполага с последно потомство хибриден лазер, както и с една от най-съвременните системи за биопсична диагностика на простатната жлеза – посредством трансректален или трансеперинеален достъп, позволяваща извънредно точно ориентиране към съмнителните зони в простатната жлеза.

След броени дни в столичната болница следва за първи път да бъде сбъднат и нов, високотехнологичен способ за лекуване на тумори на простатата, който ще бъде неповторим за България. Нискодозовата брахитерапия. предствлява вкарване на дребни зърна с йод 125 изотоп в самата простатна жлеза, с помощта на които се реализира вътретъканно облъчване на засегнатия сектор, а резултатът е повече от обещаващ: изцеление при 96% от пациентите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР