93 са вече жертвите на пожара, който обхвана хавайския отстров

...
93 са вече жертвите на пожара, който обхвана хавайския отстров
Коментари Харесай

Христо от Варна е един от българските студенти, които са заклещени в епицентъра на бедствието в Хавай!

93 са към този момент жертвите на пожара, който обхвана хавайския отстров Мауи. Стотици хора остават в неопределеност. В епицентъра на бедствието - град Лахайна има и 6 български студенти. За това ни алармираха техните родители, които в продължение на дни не са знаели, дали децата им са добре. По думите им - не са получили и подпомагане от Министерство на външните работи.

Три дни Милен Кънчев няма връзка със сина си Христо, който е на студентска бригада в град Лахайна, Хавай.

" Обърнах се към външно министерство. Отговорът беше - да изчакам 48 часа и да се обърна към районното ръководство и да го разгласят за търсене ", сподели пред NOVA Милен Кънчев.

Милен ни демонстрира по какъв начин на 10 август, в 16:37, е звънял на телефона на ситуационния център към Министерство на външните работи. Разговорът е траял тъкмо 36 секунди. Милен по този начин и не схваща за какво да звъни на полицията във Варна.

" Ще кажа, че синът ми изчезна в Хавай и нямам връзка, това е на другия завършек на света, и моят областен тук ще тръгне да го търси? Странно ", чуди се Милен.

Синът му Христо работи в огромен хотел с още петима българи.

" Първото известие беше, че има огромен пожар в града. Нямат интернет и нямат ток ", описа бащата.

Това се оказва и последното известие. Огънят стига на няколко стотин метра от хотела. След това Милен губи всякаква връзка със сина си. Докато на третия ден получава дълго чакания отговор.

" Само ми изпрати известие: добре съм, всичко е наред, не се притеснявай. Нямаме ток, нямаме вода, нямаме интернет ", споделя Милен.

През целия ден чакахме позиция на Министерство на външните работи за това какви са били дейностите на Ситуационния център и по какъв начин тъкмо са помогнали на околните на студентите. Отговор по този начин и не получихме. Информираха ни само, че по тяхна информация към този момент е открит контакт сред околните и българите в Хавай.

" Ситуационен център! На техния уебсайт с огромни червени букви написа - тъкмо за бедствия. Американците го афишират за едно от най-големите бедствия в тяхната история! А нашите не го одобряват за злополучие ", разяснява Милен.

Семействата към момента нямат и информация - дали студентите ще бъдат евакуирани и има ли по какъв начин да се приберат в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР