900 млн. лева излишък има страната ни за първите девет

...
900 млн. лева излишък има страната ни за първите девет
Коментари Харесай

Икономист: Ще имаме най-ниския дефицит в Европа

900 млн. лв. остатък има страната ни за първите девет месеца на 2020 година и за поредна година ни чакат последни месеци, в които ще се харчи много. " Скептичен съм, че ще достигнем недостиг, тъй като не знам дали имаме задоволително пера, по които да похарчим тези пари. Големите суми и огромното икономисване са в финансовите разноски. Не ми се коства, че ще има сериозна актуализация на бюджета, защото фискалното пространство го има “, предвижда в изявление за БНР Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

Според него финансовата помощ би трябвало да отива към бедните, а не по малко за всички, тъй като резултатът се обезсмисля.

„ Дебатът ще е фокусиран върху бюджета за идната година с нараснало внимание накъде ще насочи парите това ръчно ръководство на недостига до края на годината “, съобщи Ганев и добави: „ Ако спадът на стопанската система е по-голям от предстоящото по време на проверката на бюджета, то тогава процентно бюджетният недостиг може да е по-голям, само че това е резултатната големина, до момента в който номиналните, тези 3,5 милиарда лв. недостиг, и съответните разноски, които го провокират, си остават същите. В случая фокусът е върху номинала – какъв брой милиарда или милиона ще бъдем на минус към края на годината, а какъв % от стопанската система е, ще зависи от това какъв брой тя се е свила “.

По думите на икономиста тази година страната ни ще има най-ниския недостиг в Европа. „ Но идната година, когато всички останали ще имат огромен недостиг и ще стартират да го свиват, тогава при нас може да се появи сериозен недостиг за това, че доста от ограниченията касаят идната година. Важно е какво получаваме против тези повече разходи. Сектор, в който има промени, като ново законодателство, структурни промени стои по-различно от бранш, който, сякаш провокира единствено проблеми и отсрочване на промени, какъвто е опазването на здравето, където се натрупат хрумвания, само че те не се осъществят “.

Петър Ганев предвижда, че е малко евентуално – от бюджетна позиция, Европа да спре пари към България през идната година: „ Напротив, тогава ще се усвояват повече суми като реакция на рецесията с ковид. В дълготраен проект е допустимо обаче да се появи подобен спор “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР