9 от най-впечатляващите часовникови кули. По света има много впечатляващи

...
9 от най-впечатляващите часовникови кули. По света има много впечатляващи
Коментари Харесай

9 от най-впечатляващите часовникови кули

9 от най-впечатляващите часовникови кули. По света има доста впечатляващи часовникови кули, трансформирали се в емблеми на градовете, които ги имат. Нека да разгледаме 9 от най-възхитителните от тях.

Биг Бен, Лондон

Кулата Елизабет се намира в Лондон, в северната част на Уестминстърския замък. Въпреки формалното си име, той е прочут в целия свят като Биг Бен. Като най-високата кула в света на 96 метра, тя е изтъкнат знак на Обединеното кралство.

Кулата на ветровете, Атина

Кулата на ветровете се намира в римската агора на Атина. Това е осмоъгълна часовникова кула, направена от мрамор. Всъщност това е най-ранната часовникова кула, за която се допуска, че е издигната от Андроник от Кир към 50 година прочие н. е. Други източници пък показват, че е издигната през 2-ри век прочие н. е. Кулата има осем слънчеви часовника и воден часовник вътре. Има и ветропоказател.

Часовниковата кула Zytglogge, Берн

Кулата Zytglogge се намира в Берн, Швейцария и е известна атракция. Средновековната кула е издигната през 13-ти век като затвор. Била е наблюдателна кула, цивилен монумент и център на градския живот. Претърпял е няколко ремонта, само че с помощта на астрономическия си часовник към момента е различим знак на наследството на Берн. Той е обект на ЮНЕСКО за международно културно завещание.

NTT Docomo Yoyogi Building, Токио

NTT Docomo Yoyogi Building се намира в Токио, Япония. Часовникът с диаметър 15 метра е отличен образец за съвременна часовникова кула. С височина от 240 метра, тя е една от най-високите часовникови кули в света. В горната част на кулата има светлини за проявление на прогнозите за времето, както и стрелки на часовника и числа на циферблата.

Glockenspiel , Мюнхен

Часовникът Glockenspiel се намира на Мариенплац в Мюнхен и е съществена туристическа атракция. Част е от Новото кметство, издигнато по време на втората фаза на строителството през 1908 година В него има 32 фигури в действителен размер. Всеки ден те оживяват и танцуват под звуците на 43 камбани.  След представлението малко петле изкукуригва три пъти.

Пражки астрономически часовник

 

Пражкият астрономически часовник, именуван още Орлой, е инсталиран на южната стена на Старото кметство в столицата Прага на Чешката република. Инсталиран през 1410 година, това е най-старият работещ астрономически часовник в света. Той е и третият най-стар измежду всички астрономически часовници с циферблат, показващ позицията на Слънцето и Луната, разположението на зодиакалните знаци и доста други елементи. На всеки час хиляди туристи се събират към тази известна забележителност в Прага, с цел да гледат „ Разходката на апостолите “. Отварят се две прозорчета и се демонстрират фигурите на 12-те апостола , които обикалят в кръг.

Мемориална кула на Джоузеф Чембърлейн

Мемориалната часовникова кула на Джоузеф Чембърлейн се намира в постройката на канцеларията на университета в Бирмингам. Според разнообразни източници височината му варира от 100 до 110 метра. Въпреки това, това е най-високата свободно стояща часовникова кула в света, което я прави отлично допълнение към този лист.

Кулата на Абрадж ал-Бейт

Abraj al-Bayt се намира в Мека, Саудитска Арабия. Само на няколко метра е от Масджид ал-Харам, най-голямата джамия в света. Наричана е още часовниковата кула на хотел Mecca Royal. Това е най-високата часовникова кула в света. Височината и е 601 метра и има най-големият циферблат в света.

Спаската кула, Москва

Това не е просто един от най-известните знаци на Москва. Спаската кула е била доста неща през годините- в това число мини-крепост, свещена врата и даже затвор.

Спаската кула е  е измежду най-високите часовникови кули в света. Тя доближава до височина от 72 метра с петолъчката. 10-етажната кула е издигната през 1491 година по времето на княз Иван III  от италианския проектант Пиетро Солари.

  • Ябълковото дърво на Нютон има потомци на 6 континента
Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР