9/11 маркира повратна точка в историята на САЩ. Изтеглянето от

...
9/11 маркира повратна точка в историята на САЩ. Изтеглянето от
Коментари Харесай

САЩ след 9/11: сбогуването с една световна сила


9/11 маркира повратна точка в историята на Съединени американски щати. Изтеглянето от Афганистан е доказателството, че Съединени американски щати към този момент не желаят да бъдат международен служител на реда. Те слагат вътрешнополитическите си ползи над всичко. Коментар от Инес Пол.

11 септември 2001: тази фотография обиколи света

Терористичният атентат от 11 септември 2001 удари Америка в сърцето. И то от няколко страни. Това бе невъобразим до оня миг атентат на американска земя. Не единствено от позиция на броя на починалите и ранените. Но и поради прецизните дейности на терористите, с които те съумяха в границите на един час да унищожат знаци на икономическата и военна мощност. Благодарение на саможертвата на няколко смели пасажери след Световния търговски център и Пентагона четвъртият аероплан не съумя да удари и Белия дом или Капитолия.

20 години по-късно: изтеглянето от Афганистан

Днес, 20 години по-късно, екзистенциалният потрес е съвсем пропуснат. Онези млади американци, които още не са навършили 30 години, по този начин или другояче вероятно не си спомнят ясно случилото се. Както и тези, които живеят надалеч от Ню Йорк и Вашингтон. Но пък условията за сигурност по летищата, въведени след атентатите, продължиха да важат и до през днешния ден. Те към момента нервират хората, само че в същото време към този момент всички привикнаха да чакат на дълги опашки, да събуват обувките си и да заплащат по 4 $ за бутилка вода след чекирането.

20-годишнината от атентата едва ли щеше да промени нещо, в случай че американският президент Джо Байдън не беше обвързал тази съдбовна дата с изтеглянето от Афганистан. Той уточни 11 септември като деня, в който американските военни ще изоставен страната дефинитивно. Вероятно с цел да изтъкне, че задачата е сполучливо приключена.

Актуалните фрагменти от Кабул обаче мъчно биха разрешили да приказваме за външнополитически триумф. Същевременно във вътрешнополитически проект полемиката за политиката по отношение на бежанците от Афганистан възкреси ислямофобските настроения от първите години след атентата. А тематиката за мюсюлманите е добре пристигнала в навечерието на мръсната борба за междинните избори за Конгреса. 20-годишните фотоси на ужаса от 11 септември 2001 ще бъдат употребявани тъкмо за това.
Редакцията предлага
Спомените към този момент избледняват

За да разберем сегашното, би трябвало да погледнем към предишното. През септември 2001 година Джордж Буш беше още в първата си година на президентския пост. Той получи доста овации за поръчката, че ще преследва уредника на терористичните офанзиви Осама бин Ладен с всички вероятни средства.

През годините в така наречен битка против тероризма изтекоха милиарди. Тайните служби и армията бяха осъвременени. Приет бе разказът, че Съединени американски щати са застрашени извън и би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да прекратят тази опасност един път за постоянно.

Но година след година готовността да се жертват още човешки животи и да се харчат още милиарди за войни, които изглеждаха безкрайни, просто намаляваше. Политическият хайлайф попадна в капан, а най-късно след убийството на Осама бин Ладен през 2011 година към този момент не можеше да оправдава войните единствено с преследването на терористични групировки.

Съединени американски щати ще мислят от ден на ден за себе си

Постепенно поддръжката за демократичните сили се трансформира във водеща цел. Афганистан трябваше да се трансформира по този начин, че да следва модела на западните страни. Както стана преди време с Виетнам, по този начин и през днешния ден хората се поддадоха на заблудата, че могат да експортират в други страни личната си политическа система и по този метод да защитят света от комунизма, екстремизма и тероризма.

Но това се оказа неосъществима фантазия. Джо Байдън не остави и капка подозрение, че външнополитическите дейности на Съединени американски щати са подчинени напълно на вътрешните ползи на страната. Американските военни задължения ще бъдат лимитирани още повече. Президентът Байдън ще се посвети на вътрешнополитическите проблеми - като подобряването на инфраструктурата и битката с климатичната злополука.

Инес Пол

Търси се нов международен служител на реда

Днес за Съединени американски щати остана в действителност единствено една значима външнополитическа тематика: битката с Китай за въздействие. В Сирия американците към този момент оставиха полето за деяние на Русия. В Либия също се въздържат. Дори Израел към този момент не желае да се уповава на Съединени американски щати и построява връзките си с арабските страни. Друг въпрос е какъв брой дълго ще траят тези съюзи. Много специалисти се притесняват, че колкото повече Щатите се отдръпват от огромната сцена, толкоз повече ще пада прагът пред нови военни удари.

20 години след терористичните офанзиви, срутващите се кули на Световния търговски център се трансфораха в знак на залеза на дългогодишния международен служител на реда Съединени американски щати. Кадрите от 11 септември 2001 са и предупредителни знаци, че ще са нужни нови съюзи, с цел да се предотврати запълването на появилия се вакуум от антидемократични сили.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР