85,07% от българските служители не са доволни от увеличението на

...
85,07% от българските служители не са доволни от увеличението на
Коментари Харесай

85,07% от българските служители не са доволни от увеличението на заплатите си през 2022 година

85,07% от българските чиновници не са удовлетворени от нарастването на заплащането си, което са получили през 2022 година. Това демонстрира изследването „ Заплатите по време на инфлация през 2022 година ” на новаторската кариерна платформа , която е профилирана в даването на справедлива информация за пазара на труда в България. Едва 6,31% от участниците в допитването дефинират покачването на заплатата си като приемливо, а останалите 8,62% не могат да преценяват.

Проучването е извършено в интервала 15 – 30 юни 2022 година и в него са взели присъединяване 1 172 чиновници от разнообразни професионални сфери. Сред тях най-вече са представителите на бранш търговия и продажби на дребно, следвани от произвеждане, опазване на здравето, банки, финанси, обезпечаване, обучение, счетоводство, осведомителни технологии и други Най-голям е делът на чиновниците в огромни компании (с сред 500 и 1000 души или с над 1 000 души персонал). Целта на проучването е да даде справедлива информация за равнищата на заплатите и тяхното нарастване у нас през актуалната година, която се характеризира с високи равнища на инфлация.

От него излиза наяве, че близо една четвърт (24,91%) от интервюираните получават брутно трудово заплащане под 1 000 лв.. Най-голям брой интервюирани (39,68%) споделят, че месечната им заплата е в диапазона 1 000 – 1 500 лева бруто, а едвам 7,34% показват, че работодателят им изплаща брутно месечно заплащане над 3 000 лв..

На въпроса „ Какво нарастване на заплатата получихте тази година? ” максимален дял от интервюираните (44,88%) дават отговор, че заплатата им не се е трансформирала през последните месеци. След тях се подреждат чиновниците с сред 5 и 10-процентно нарастване (20,82%) и тези с до 5% покачване – 16,8%. Резултатите от изследването демонстрират, че малко над 2% от работещите у нас са получили над 25% покачване на заплатата си.

Обект на проучването на новаторската платформа са и обществените придобивки, предоставяни от работодателите, които са значим тласък за огромна част от работещите и претендентите за работа у нас. Работодателите на 11,43% от интервюираните не им дават никакви обществени придобивки. А измежду предлаганите такива максимален е делът на спомагателната здравна осигуровка (15,61%), следвана от гъвкавото работно време или работата от у дома (11,86%), абонамента за медицински услуги (11,26%), спомагателните дни отпуск (10,41%), фитнес абонамент, карта за спорт или други тренировки (9,04%), както и възобновяване на транспортните разноски (8,19%).

„ Когато стартирахме Kaderabotim.bg в България, започнахме с концепцията да помогнем на чиновниците да вземат осведомени решения за съответна работна позиция, като им предоставим информация, която постоянно не научават на изявлението за работа. Така вършим метода, по който работят фирмите, по-прозрачен и се стремим да се превърнем в потребен и сложен инструмент за претендентите, чиновниците и работодателите в България “, споделя Костин Тудор, изпълнителен шеф на Kaderabotim.bg.

 е новаторска кариерна платформа, предоставяща действителна и справедлива информация за българския пазар на труда. Тя съдържа мнения от чиновници за компании, информация за заплати, обществени придобивки и други условия за труд, както и детайлности за метода на осъществяване на изявление за работа и опция за основаването на онлайн CV елементарно и комфортно.

Платформата започва през 2011 година в Румъния, а през днешния ден към този момент участва в Република Молдова, Унгария, Чехия, Гърция, Украйна, Полша, България, както и в 5 страни от арабския свят (Тунис, Алжир, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства). Тя оказва помощ на всички претенденти за нова работа да се усещат уверени и спокойни по време на процеса по кандидатстване, като им дава опция да се осведомят авансово за изискванията в съответната компания на база разнообразни критерии – благоприятни условия за развиване, трудово заплащане, ръководство, процедури и полезности, пакет от обществени придобивки и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР