83% от потребителите на възраст между 18 г. и 24

...
83% от потребителите на възраст между 18 г. и 24
Коментари Харесай

Три четвърти от българските картодържатели желаят да плащат с мобилния си телефон

83% от потребителите на възраст сред 18 година и 24 година биха желали да употребяват своето мобилно устройство за разплащания, демонстрират данните от проучването MasterIndex 2018 на Mastercard
Българските картодържатели са мощно заинтригувани от опцията за осъществяване на заплащане посредством своите мобилни телефони, демонстрира проучването на Mastercard MasterIndex 2018. Според изследването три четвърти от дейните картодържатели в България биха желали да употребяват своя смарт телефон за онлайн преводи посредством мобилни приложения и за разплащания в комерсиалната мрежа като просто допрян мобилното устройство до безконтактен терминал.
Най-голям интерес към мобилните разплащания (около 80%) декларират потребителите във възрастовите групи 18-24 и 35-44 години.Според данните от MasterIndex 2018 потребителите в нашата страна употребяват мобилния си телефон основно за позвънявания (96%), достъп до обществени мрежи (77,1%), сърфиране в интернет (71,9%), чат (59,8%), работа и достъп до е-поща (58,7%) и правене на фотоси (66,8%).
Когато имат опцията да употребяват своето мобилно устройство за разплащания, 50.0% от потребителите биха употребявали услугата при извършване на покупки в супермаркети, 40.7% – за  плащане на сметки, 27.3% – за покупки на облекла и обувки. Всеки пети консуматор би употребявал мобилния си телефон за заплащане в заведения за хранене, кафенета и питейни заведения, а всеки шести – за покупка на билети и други транспортни документи.

През последната година доста се е нараснал делът на картодържателите, които биха употребявали мобилния си телефон за безконтактни заплащания в супермаркетите (50% през 2018 година против 42% през 2017 г.). Нарастващият тренд за предпочитане на мобилните разплащания е най-забележим измежду картодържатели на възраст сред 35 и 44 години, измежду жителите на огромните градове и притежателите на дебитни карти.
Мобилните разплащания в страната стават все по-популярни, което се дължи както на позитивните настройки на потребителите към новаторски способи на заплащане, по този начин и на удобството и сигурността на мобилните преводи
Всеки трети българин употребява повече от 10 цифрови услуги и прекарва повече от пет часа дневно пред своето мобилно устройство, което слага България на лидерска позиция в Европа, демонстрират данните от интернационалното проучване на Mastercard Mastercard’s Innovation Study, извършено през 2017 година 70% от българите показват телефона като желана опция за осъществяване на заплащане. Също по този начин 34% от сънародниците ни биха употребявали таблетите си за осъществяване на заплащания, а 16% биха разчитали на смарт устройства, часовници и гривни.

Основният мотор на световната наклонност за развиване на пазара на мобилни разплащания е създадената от Mastercard платформа за токенизация Mastercard Digital Enablement Service (MDES). MDES технологията разрешава на издателите на платежни карти да заменят PAN номера на картите със предпазени цифрови токен знаци, които са неповторими единствено за едно мобилно устройство. Така всяка карта става неповторима за един мобилен телефон и при положение на кражба няма да работи с различен. По този метод данните от картата се съхраняват безвредно, а при загуба или кражба на устройството новаторската платформа на Mastercard блокира съответното обозначение за съответното устройство.
Първият мобилен NFC портфейл на българския пазар се появява през 2016 година Той е публикуван от Първа капиталова банка и оперира под технология на Mastercard
Две години по-късно, с помощта на положителната безконтактна инфраструктура, развиването на пазара и софтуерния прогрес, българските консуматори към този момент могат  да избират сред 4 мобилни портфейла: на мобилния оператор A1, myFibank, iCard и приложението phyre – всеки от тях основан на технология на  Mastercard.  Страната ни е измежду дребното европейски пазари, на които финтех компании, оператори на мобилни мрежи, небанкови институции и други нетрадиционни участници навлизат на пазара на мобилните разплащания. По този метод хиляди консуматори всекидневно употребяват мобилния си телефон като безконтактна карта.

„ Горди сме с лидерската позиция на Mastercard – единствената софтуерна компания в България, която развива мобилни разплащания в страната. “, показа Ваня Манова, управител за България и Македония, Mastercard. „ Тъй като до края на 2018 година всички ПОС терминали в България ще бъдат безконтактни, а в това време българските картодържатели решително употребяват своите безконтактни карти, мобилните разплащания са естествената последваща стъпка в развиването на пазара. Нещо повече – в страната ни навлизат безконтактни банкомати и потребителите скоро ще могат да теглят пари от банкомат, употребявайки мобилния си портфейл – бързо, безвредно и комфортно. “, добави тя.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР