„Винаги се чувствам трогателно и много горда, когато се завръщам

...
„Винаги се чувствам трогателно и много горда, когато се завръщам
Коментари Харесай

Оперната прима Райна Кабаиванска: Винаги се чувствам трогателно, когато се връщам в Бургас

„Винаги се усещам прочувствено и доста горда, когато се завръщам в Бургас. След последната ни среща преди девет години градът ми се вижда доста изменен и развъртян, трансформирал се е в един хубав и съвременен европейски крайбрежен град. А, най-ярките ми мемоари от дете са от Морското учебно заведение в града и моряците.“, това показа звездата на международната оперна сцена и почетен жител на Бургас Райна Кабаиванска на среща с кмета Димитър Николов и публицисти в залата на Общината.
 kabaivanska5  kabaivanska4  kabaivanska3  kabaivanska2
Завръщането на огромната българска оперна актриса в родния град е по покана на кмета Николов, а мотивът е Галаконцерт на лауреатите на XVIII-я Международен майсторски клас в Нов български университет и стипендиантите на фонд „Райна Кабаиванска“ за 2018 година, който ще се състои довечера от 19.00 часа в залата на Държавна опера-Бургас.

Райна Кабаиванска бе посрещната в постройката на Общината от десетки нейни чиновници, които я приветстваха.

„Радвам се, че точно на Международния ден на музиката – 1-ви октомври, посрещаме огромната оперна прима Райна Кабаиванска. Спомням си предната ни среща. Времето за Вас като че ли е спряло. Няма различен наш съгражданин, с който града ни по този начин да се е гордее в региона на международното изкуство и да дава такова самочувствие на Бургас. Ето за какво срещите ни с госпожа Кабаиванска постоянно са по този начин прочувствени, положителни и вълнуващи.“, показа кметът Димитър Николов и връчи огромното отличие на Общината Ключа от Кулата на града на международно известната оперна актриса и албум със фотоси от последното й завръщане в Бургас през 2009 година

Райна Кабаиванска получи от кмета още един персонален и трогателен подарък – копие от Архива на Общината на акта за раждане на огромната певица и актриса.

„Моята битка е да задържим наследството, което имаме в региона на музиката и изкуството. Имаме възпитаници от 21 страни, само че това което ме радва е, че от майсторския клас към този момент са излезли огромни имена, които споделят, че са стипендианти на Фонд „Райна Кабаиванска“. Тази година имаме три българки в майсторския клас, които ще чуете тази вечер, а програмата включва творби от Доницети, Верди, Камий Сен-Санс, Пучини, Чайковски и Бизе“, добави Райна Кабаиванска.

„Благодарим на господин Николов за поканата да се върнем в Бургас след съвсем 10 години, с цел да представим лауреатите от интернационалния майсторски клас. Голяма част от тях показват България на огромните международни подиуми. Надявам се Бургас да стане една от наложителните дестинации на лауреатите в бъдеще“, добави Георги Текев – изпълнителен шеф на Нов български университет.

В края на срещата Райна Кабаиванска завъртя три пъти за шанс корабния рул във фоайето на Община Бургас и предложения бургазлии и посетители на града на Галаконцерта на лауреатите на Международния майсторски клас.

Събитието ще се организира довечера от 19.00 часа в залата на Държавна опера-Бургас, а в програмата ще прозвучат арии и ансамбли от фамозни опери под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР