Всички зрелостници ще получат пълните точки от проблемната задача в

...
Всички зрелостници ще получат пълните точки от проблемната задача в
Коментари Харесай

Цоков: Всички зрелостници ще получат пълните точки от проблемната задача в матурата по БЕЛ

Всички зрелостници ще получат цялостните точки от проблематичната задача в матурата по български език и литература. Това съобщи в „ Денят стартира “ министърът на образованието Галин Цоков. В репортаж на Българска национална телевизия ви разказахме за изчезналата диаграма от първия модул в тестванията на някои възпитаници.

По думите на министъра казусът е засегнал към 200 възпитаници, само че няма по какъв начин да се дефинира кои са те, защото отговорите на изпита се попълнят в обособен лист.

„ Ако присъдим тези 4 точки на всички възпитаници в дадена класна стая или учебно заведение ще е незаслужено по отношение на останалите. Решението е точките да се присъдят на безусловно всички “.

Проблемът е станал при разпечатването на тестванията, а диаграмата не е излязла поради настройки при някои от принтерите. Тестът се дава на учебните заведения в PDF формат. В деня на провеждането му са направени пробни разпечатки в МОН и не е имало проблем. Директорите е трябвало да ревизират какво е отпечатано, уточни Цоков.

След вчерашната втора наложителна матура се появиха недоволства от зрелостници по отношение на записа за слушане по британски език. Според министъра звуковият файл не е неясен.

„ И аз прослушах записа, той не може да бъде избран като фалшив. Проблемът евентуално е в устройствата в обособените учебни заведения. Записът не е неясен “.

Според министър Цоков би трябвало сериозна полемика за това по какъв начин ще се организират матурите и би трябвало ли да се промени форматът на изпита.

„ Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина “, разяснява Галин Цоков във връзка появили се сходни изказвания.

Министърът изясни и за какво се породиха митингите на университетите: съгласно бюджета за 2024 година са избрани 39 млн. лева за нарастване на заплатите на университетския състав, като е несъмнено минималната заплата за помощник да стане 2100 лева После обаче пристигнали измененията в Закона за висшето обучение, които наложили в допълнение нарастване на заплатите и преструктуриране на бюджета. Така нужните средства станали 186 милиона лв., които не са били налични в бюджета.

„ Заплатата на помощник трябваше да стане към 2500 лева след 1 април. Изпратихме писма за координиране в Министерството на финансите още при постоянното държавно управление – имаше безмълвие. Смени се екипът на държавното управление, още веднъж изпратихме писмо и при последвалата среща със служебната министърка на финансите и тогава се оказа, че тези средства ги няма налични в бюджета “.

В петък обаче синдикатите са постигнали съглашение със служебния министър на финансите и парламентарно показаните партии в бюджета да се обезпечи цялостният размер на нужните средства до 30 юни.

Има променчивост в политиката по отношение на висшето обучение. В бюджета за 2024 година не участват пари, които се дефинират въз основата на качеството на образованието в университетите, уточни Галин Цоков.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР