„Виждаме един внос от Украйна, не знам как, с камиони,

...
„Виждаме един внос от Украйна, не знам как, с камиони,
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Кервани със зърно пристигат от Украйна по тъмно у нас. Какво се случва?!

„Виждаме един импорт от Украйна, не знам по какъв начин, с камиони, с контейнери – идва някаква стока в страната, с какво качество е, къде отива, разтоварва се по мрачно по хранилища. Елате, вижте какво е по границите.

Украински камиони са подредени непрекъснато на границата. Пред добричка база виждам 100 камиона, контейнери и всевъзможни, които разтоварват примерно слънчоглед. В друга база, вечер, 22 камиона преброих.

Алармирал съм заместник-министър. Не е от днеска, то е от към месец. Казаха – комерсиална договорка, естествена, обмитена. Но щом е по този начин, за какво се случва вечер и на затворено?“

Това разяснява Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по БНР.

„Очакват се положителни зърнени добиви, за момента няма притеснения“, увери Костадинов. – „Посевите са в положително положение. Надяваме се времето да е благосклонно – да няма огромни провали по пшеницата от падналите дъждове. Имаме вяра – реколтата ще е добра“.

В момента пшеницата е артикул с висока себестойност, акцентира зърнопроизводителят, визирайки скока в цените на торовете, препаратите за растителна отбрана и горивата.

Цената на звук пшеница отива двойно нагоре по отношение на предходната година, посочи той.

Брашното образува към 40 на 100 от цената на хляба, сподели Костадин Костадинов.

Мярката нулева ставка на Данък добавена стойност за хляба в хлебопроизводството я чакат от дълго време, само че по какъв начин ще сработи, не знаем, съобщи Костадинов, който е песимистичен, че цената на хляба ще намалее в изискванията на сегашната инфлация, само че за крайния консуматор нулевият Данък добавена стойност е „поне дребен плюс“.

Миналогодишното ни произвеждане на пшеница беше рекордно – към 7,5 милиона тона, напомни той.

„Продоволствена рецесия през есента и зимата във връзка с зърнени култури нямам доверие да има.“

За попълването на държавния ресурс от зърно Костадин Костадинов посочи, че още през цялото време всички са оповестили за неточност пазаруването на зърно от остарялата годишна продукция, само че може да се купи от новата годишна продукция по пазарни цени, тъй като всичко друго е „натиск и спекулации“.

„Къде отидоха парите, не знаем. Мисля, че са по някаква сметка в Министерството на земеделието.“
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР