„Тайният“ стартъп Neuralink на Илън Мъск, работещ върху съвместната работа

...
„Тайният“ стартъп Neuralink на Илън Мъск, работещ върху съвместната работа
Коментари Харесай

Илън Мъск за първи път показа технологиите на Neuralink за съединяване на мозъка с компютър

„Тайният“ стартъп Neuralink на Илън Мъск, работещ върху взаимната работа на човешки мозък и изкуствен интелект, за първи път сподели своите технологии. По време на специфичната презентация бяха показани влакна за четене на информация от мозъка, робот за имплантиране на тези профилирани влакна в черепа, като и лабораторна мишка.

Стартъпът Neuralink, основан през 2017 година от милиардера Илън Мъск (№40 в световния рейтинг на Forbes с финансово положение $20,2 милиарда) от този момент не споделя никаква информация и по тази причина бе счетен за конфиденциален. Но в този момент Илън Мъск за първи път разкрива своите разработки в тази област по време на специфичната презентация в Сан Франциско.

Основната цел на Neuralink е имплантирането на профилирани чипове на парализирани хора, които да стартират да употребяват днешните компютри и телефони, освен това с по-малка щета за мозъка в съпоставяне със в този момент съществуващите способи. Идеята на Neuralink е след сходна намеса хората да могат със силата на мисълта си да „пишат“ текстови известия, да сърфират в интернет и така нататък

В далечна вероятност Neuralink смята, че милиони хора ще изискат кибернетично рационализиране на своите организми и да получат опция благодарение на вградените чипове да обменят „цифрови мисли“ или да вземем за пример да зареждат в мозъка чужд непознат език. По време на презентацията Мъск сподели:

„Това звучи много необичайно, само че в последна сметка ние ще реализираме симбиозата с изкуствения разсъдък. Това напълно не е наложително и всеки може да реши нещо друго. Но смятам, че това е нещо в действителност значимо в мащабите на нашата цивилизация“.

Илън Мъск направи значимото конкретизиране, че процесът за основаване на фактически безвреден мозъчен интерфейс ще отнеме доста време.
Какво демонстрираха по време на презентацията
Neuralink е създала профилирани влакна с дебелина от 4 до 6 мм, които са доста по-тънки от човешкия косъм. Този размер понижава рисковете за увреждане на мозъка при имплантирането. „Нишките“ имат вградени електроди, които след имплантацията правят непрестанен мониторинг на интензивността на мозъка и трансферират данните в неголямо устройство сложено зад ухото. Това устройство от своя страна трансферира тези данни към компютърна система.



Neuralink е създала неврохирургичен робот , който за една минута вгражда шест от специфичните влакна в мозъка. Роботът употребява висококачествена оптика, с която не се засягат кръвоносни съдове и внезапно се понижава риска от възникването на възпалителни реакции.

Имплантите ще се слагат посредством четири 8 мм отвора в черепите на пациентите. Засега се употребява продупчване на тези отвори, само че в бъдеще ще се употребява лазер и няма да се постанова потреблението на анестезия.

Neuralink разгласи, че е провела 19 интервенции с лабораторни мишки , като в 87% от случаите електронните влакна са сложени сполучливо. По време на презентацията компанията сподели една от лабораторните мишки с USB Type-C порт на главата си, посредством който се трансферират данните за мозъчната интензивност на животното. Neuralink съобщи, че е съумяла да реализира 10 пъти по-висока скорост за предаване на информацията спрямо постигнатото до момента от други компании. Bloomberg Businessweek разгласява непотвърдена информация, че Neuralink е почнала да тества своите технологии и на примати, само че по време на презентацията нищо не бе казано за провеждането на сходни опити.

Още идната година Neuralink има намерение да стартира клиничните тествания на хора. Преди това компанията би трябвало да получи специфичното позволение на ръководството за надзор на продуктите и медикаментите на Съединени американски щати.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР