„Считаме, че Google не трябва да става част от военния

...
„Считаме, че Google не трябва да става част от военния
Коментари Харесай

Служителите на Google протестират срещу военния бизнес на корпорацията

„Считаме, че Гугъл не би трябвало да става част от военния бизнес. Настояваме да бъде анулиран планът Maven, а също по този начин да бъде обществено оповестена и прилагана политика, която ясно и тъкмо декларира, че Гугъл и неговите контрагенти в никакъв случай няма да основават военни технологии“ – по този начин стартира текста на груповото писмо, което всеобщо се подписва от чиновниците на Гугъл.
Документът към този момент е подписан от 3100 души, заяви NY Times. Редакцията разгласява и целия текст на протестното писмо.

Преди месец се появи информация, че Гугъл е сключил контракт с министерството на защитата на Съединени американски щати. В рамките на плана Maven, до края на 2017 година, интернет колосът планираше да внедри логаритми от най-ново потомство в държавните платформи. Специализираният програмен продукт ще се употребява за различаване на обекти и хора в огромен брой преносими или статични изображения. Всъщност, това е компютърна система с машинно зрение от ново потомство за военни безпилотни летателни апарати (БЛА).

В писмото, планът Maven се разказва като „регулируем енджин с изкуствен интелект, употребяващ данните Wide Area Motion Imagery, събрани от държавните дронове на Съединени американски щати при търсенето на транспортни средства и други обекти, при следенето на техните направления и движения„.



Служителите на Гугъл разискват тази тематика от един месец. В писмото се споделя, че в началото са се пробвали всичко да обсъдят в границите на компанията. Вчера, пред чиновниците се изрече ръководителят на борда на шефовете Дайан Гриин (Diane Greene). Тя съобщи, че технологията на Гугъл „няма да ръководи БЛА“ и „няма да се употребява като оръжие“. Тези обстоятелства би трябвало да успокоят всички. Но не, не го направиха. На практиката, тази технология може да се употребява като едно доста положително допълнение към военната техника, в това число и към в този момент съществуващите бойни дронове, носещи смъртоносно оръжие. Служителите обявиха, че никой не може да подсигурява, че операторът на бойния БЛА няма да вземе решение да употребява това оръжие, базирайки се на данните от Гугъл. Обикновените цивилни програмисти и експерти по компютърно машинно зрение не желаят да поемат сходна тежка отговорност.

Още през есента на 2027 година Ерик Шмид сподели, че тези най-съвременни системи за машинно зрение могат с лекост „да се употребяват от военните за ликвидиране на хора“. Много от учените и експертите в университетите даже и не допускат, че техните логаритми могат да се употребяват по сходен метод.

Пентагонът е на друго мнение. Проектът Maven бе стартиран през месец април 2017 година и през миналите 12 месеца Министерството на защитата влага в него $7,4 милиарда. Информацията е на The Wall Street Journal. Към сегашен ден, закупуването на хардуера и профилирания програмен продукт, както и внедряването на ИИ, се координира в границите на плана Maven. Най-важната цел на този план е разпознаването на обекти и хора, и разбора на големия брой фрагменти от видеата, снимани от разследващите военни дронове. На базата на тази информация могат да се вземат решения за заличаване на цели.

„Този проект ще нанесе непоправими вреди на марката и на способността на Гугъл да се конкурира на пазара на труда“ – се споделя в писмото. „На фона на опасенията за появяването на въоръжен ИИ от ново потомство, Гугъл и по този начин с всички сили се пробва да резервира доверието на обществеността. Сключвайки този контракт, Гугъл ще се подреди до компании като Palantir, Raytheon и General Dynamics. Да си напомним неповторимата история на Гугъл и неговият лозунг Не прави зло (Don’t be evil) и директното въздействие на корпорацията върху живота на милиарди хора„.

Служителите смятат, че не може да бъде трансферирана на външни лица моралната отговорност за потреблението на основаните нови технологии . Хората имат вяра на Гугъл и с това доверие не трябва да се рискува. Този контракт съществено заплашва репутацията на Гугъл и опонира на главните полезности на компанията.

Подписалите се експерти желаят незабавната анулация на плана и пределно ясна политика, че нито Гугъл, нито неговите контрагенти ще основават военни технологии.

Засега Гугъл дава отговор на тези претенции с тезата, че Пентагонът употребява свободен програмен продукт, наличен за безусловно всеки консуматор на Гугъл Cloud. Технологията се употребява за избавяне на човешки животи, както и да избави хората от огромен размер рутинна работа.

Трудно е да се отгатне по какъв начин ще завърши всичко това. Но съгласно най-новата информация, Гугъл, Amazon и Microsoft стартират да се конкурират за приемането на иден многомилиарден контракт за даването на облачни услуги за Министерството на защитата на Съединени американски щати.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР