„Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание,

...
„Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание,
Коментари Харесай

Радев удари кабинета: Криете се зад НС! Бързате да обявявате победа, измествате фокуса от дневния ред

„Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание, той е водещата институция и чакаме да има ясни и виновни решения“, съобщи президентът Румен Радев, разяснявайки тематиката за Северна Македония пред публицисти в Пловдив.

Въпросите за властта не би трябвало да изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, а той е явен, съобщи Радев.

Държавният глава подчертава върху няколко доста значими неща за РСМ: Нямаше да получим френското предложение, което е най-хубавото досега, в случай че България не беше отстояла ветото в два съвета за разширение с ясна позиция предходната година. Нашите европейските сътрудници към този момент споделят тази позиция – че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и отбрана не може да бъде единствено двустранен сред РСМ и България, а би трябвало да бъде повдигнат на равнище Европейски Съюз.

Президентът прикани българските политици да не бързат да афишират историческа победа, тъй като смяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция.

Трябва да е ясно, че този развой се базира на два значими документа – първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се създава от Европейски Съюз. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка.

Радев посочи, че поддържа френското предложение като преговорна рамка, само че то зависи от двустранния протокол.

Към момента предлаганият двустранен протокол не дава задоволителни гаранции за отбрана на нашия интерес, счита президентът.

За политиците в Република Северна Македония, той сподели, че е време за водачество, храброст и отговорност.

Относно политическите събития у нас, Радев съобщи, че чака диалози. Въпросът за властта не е главен в страната, има доста други проблеми и те би трябвало да бъдат решавани отговорно.

Държавният глава открива Национална конференция „ Език заветен “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Форумът се провежда по самодейност на вицепрезидента Илияна Йотова и е отдаден на преподаването, съхранението и вероятностите пред българския език у нас и в чужбина.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР