„Причината за днешната обиколка бяха именно констатациите, че има увеличен

...
„Причината за днешната обиколка бяха именно констатациите, че има увеличен
Коментари Харесай

Всички настръхнаха! Служебният МВР шеф с люта закана: Тези ще понесат наказателна отговорност

„Причината за днешната обиколка бяха точно констатациите, че има повишен миграционен напън. Съпоставено със същия интервал на предходната година, той се е нараснал близо шест пъти, а съпоставено с предишния месец, се е нараснал с към 24%. След 11 000 опити да бъде преодоляна границата през същия интервал на предходната година, в този момент те към този момент са над 60 000 за интервала на първите седем месеца от година. Много дребна част от тези хора, обаче, съумяват да преминат и да се открият в страната. Нашата цел е да не позволяваме това да се случи“о, това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който инспектира обстановката по българо-турската граница в региона на Елхово.

По думите му, това са най-вече хора от Сирия.

„Засега няма никакво съображение за терзание. Наличните сили се оправят. Има командировани към 860 индивида от вътрешността на страната – полицейски сили, които подкрепят „Гранична полиция“, добави той и увери, че картината се следи всекидневно и детайлно.

„Оградата е в положително положение. Техническите уреди са изправни. Има проект за реализация, който да обезпечи сигурността на границата. Мерките по този проект са изпълнени. Техническите уреди, които са налични, рапзполагахме с тях сега. Ако е нужно, ще планираме други. Не можем да вкараме техника толкоз бързо. Можем да реагираме главно с жива мощ и способи, с които да противодействаме.

Границата се минава по най-разнообразни способи. Този, който видях с очите си на камерите, е със стълби, с които елементарно се минава. Със стволове на дървета. Някои се пробват да минат под мрежата. Други нарушават самата мрежа. Засилили сме защитата, с цел да не препълним центровете за настаняване на мигранти. Задачата ни е равнището на тяхната натовареност да се поддържа“, уточни още той.

Демерджиев добави, че в случай че има основна смяна, Министерство на вътрешните работи е готово да реагира и да обезпечи сигурност на границата.

Силовият министър изясни, че методите за превъзмогване на границата се трансформират всекидневно. „Начинът за реакция е със следене на тези способи и с съответно противопоставяне. В този миг най-вече с живи сили. С помощта на Министерство на защитата при нужда“, уточни Демерджиев.

„Към момента няма сигнали. Имаме богат опит, който е съхранен от предходните два служебни кабинета. Влезли сме в връзка с ЦИК. Предстоят публични срещи при започване на идната седмица. Уверявам, че всичко, което съществува като положителни практики, ще бъде приложено.

Нашата упоритост е да заловим хора, които стоят зад престъпния избор, а не просто да го възпрепятстваме, както се случваше досега не заради липса на предпочитание, а заради липса на задоволително потенциал в тази тенденция. Целта бе да се предотврати купеният избор. Към тази цел ние прибавяме да установим лица, които се занимават с това, и да понесат наказателна отговорност“, разяснява още служебният министър.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР