„Грийнпийс- България“ със своеобразна акция в Министерството на енергетиката във

...
„Грийнпийс- България“ със своеобразна акция в Министерството на енергетиката във
Коментари Харесай

„Грийнпийс България“ иска преминаване към възобновяеми източници на енергия

„Грийнпийс- България“ със самобитна акция в Министерството на енергетиката във връзка със зависимостта на България и на страните-членки на Европейски Съюз от съветски изкопаеми горива и нуклеарни горива.

„Искаме среща с министър Александър Николов, с цел да разберем какви са политиките по децентрализацията и вложението във от ден на ден възобновима сила, нещо, което у нас не се случва“, заяви в „Преди всички“ Балин Балин, координатор на акцията „Енергийни решения“.

 Балин Балинов

„Зависимостта на страните-членки на Европейския съюз от съветски горива дефакто значи, че по този начин се финансира войната на Русия против Украйна.

Това е другото наше обръщение – належащо е да прекъснем незабавно енергийната си взаимозависимост от Русия и да преминем към възобновими източници. Защото съгласно нас, това, което се пробва да направи държавното управление и Министерство на енергетиката, е просто да смени доставчика“, счита Балинов.

„Искаме среща с министър Николов, като настояваме в границите на две седмици той да разгласява за публично разискване промени в законодателството, свързани с Директивата за възобновима сила, нещо което министерството бави към този момент 9 месеца. Крайният период беше юни 2021 година, а с тази Директива се дава опция на хората да създават сила за лични потребности, промяна записана и в Плана за възстоновяване и развиване, и в проектите за енергетика и климат на общините в България, които в този момент не могат да придвижат своите планове за лична енерегия, тъй като няма удобно законодателство…“, уточни още пред БНР Балин Балинов.

Министърът на енергетиката Александър Николов поддържа законодателство, което да отстрани компликациите пред хората за създаване на възобновими мощности, само че не се ангажира със периоди.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР