„До вчера имахме над 50 000 гласа подкрепа за четири

...
„До вчера имахме над 50 000 гласа подкрепа за четири
Коментари Харесай

Проф. Христова попиля властта: Тресат се от страх! Искат машините, защото без тях хвърчат

„До през вчерашния ден имахме над 50 000 гласа поддръжка за четири дни. Това значи, че ползата и поддръжката са доста огромни. Имайте поради, че хората в началото не осъзнаваха какво е машинно гласоподаване. Затова бяха комплицирани и го поддържаха.“

Това разгласи пред уеб страницата „Трибюн“ проф. Антоанета Христова от Инициативния комитет, провел национална подписка против наложителния машинен мот и за гласоподаване по желание – с хартиена бюлетина или мишини.

„Според мен срещу ще са Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. Тези три обединения имат боязън от намаляването на поддръжката им. Т.е. те нямат приоритет за демократизация и няма да решат въпроса. За останалите партии, които са ситемни, допускам, че ще подходят по либерален пЪТ – стратегически, тъй като имат интерес да привлекат повече гласоподаватели към себе си, разчитайки на обичайни кампании“, счита проф. Христова.

„Над 600 000 души не са взели участие в двата избора, в които се прилагаха машините. Това не е инцидентно.

По-възрастните хора, които имат преграда към потреблението на машините, демонстрираха, че се опасяват от тях. Не единствено поради машината, а тъй като позволяват, че могат да изискат помощ и когато това се случи, някой може да разкрие тайната на вота им. Това допуска преграда, опозиция, отвращение за присъединяване в изборите. Тези българи избират да си останат у дома, в сравнение с да се подлагат на риск. Така възприемат този факт.

Освен това има хора със здравни проблеми и на тях им въздействат други фактори, които ги вършат уязвими при работа с машина. Те също имат опозиция и избират нещо познато, което вършат всекидневно и могат да го употребяват. Затова съм уверена, че от позиция на дискриминационния фактор, това е една тежко антидемократична форма на осъществяване на избори.

Отделно има доста опити в чужбина, които демонстрират, че един добър IT експерт може елементарно да промени резултатите. От тази позиция, в случай че съпоставим хартиената бюлетина с машините, аз съм уверена, че машините могат да създадат доста по груба операция и смяна на резултатите, в сравнение с хартиените бюлетини, тъй като последните могат да лишават да вземем за пример 2 депутатски мандата, 2 Докато машините могат генерално да трансформират резултата посредством манипулирането му“, разясни Антоанета Христова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР