82 талантливи деца от община Търговище ще получат стипендии по

...
82 талантливи деца от община Търговище ще получат стипендии по
Коментари Харесай

82 талантливи деца получават стипендии от Община Търговище

82 надарени деца от община Търговище ще получат стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени способности.

Това дефинира комисията за разглеждане на кандидатурите към Общинския съвет.

Най-високото отличие, стипендия „ Търговищко дарование ”, в размер на 1,5 минимални работни заплати, е присъдено на Вяра Атанасова. Тя е  ученичка в 9 „ а “ клас в І СУ „ Свети Седмочисленици “. През последната година има завоювани десетки първи места и Гран При от интернационалните певчески състезания.

Годишни стипендии в размер на една минимална заплата получават двама възпитаници. Дилек Мехмедова, 12 „ в “ клас във II СУ „ Проф. Никола Маринов “, е отличена в област „ Изкуство и просвета “. Онур Хикмет, 4 „ г “ клас в I СУ „ Св. Седмочисленици “ пък е отличен в област „ Спорт “.

Останалите стипендии се отпускат на 79 деца за интервал от два месеца и са в размер на 1/5 от минималната работна заплата.

Общо 109 са постъпилите заявки за разпределяне на финансов тласък през тази година. 12 от тях не са прегледани, защото са подадени отвън в началото оповестения период. Други 15 претенденти не са утвърдени, защото не дават отговор на условията на Наредбата за реализирани най-малко 3 класирания от първо до трето място на локално, районно, национално или интернационално равнище.

Комисията за разглеждане на кандидатурите е в 7-членен състав и се  управлява от ръководителя на Общинския съвет Емине Якубова. В състава й влизат още специалист от общинската администрация, представител на Регионалното ръководство на образованието и четирима общински съветници.

Официалната гала за отличаване на учениците с присъдена стипендия ще се състои на 1 ноември – Ден на националните будители.

Протоколът от съвещанието на комисията, в който са записани и всички отличени, е оповестен в уеб страницата на Община Търговище:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР