81 средни и големи предприятия със заети над 44 215

...
81 средни и големи предприятия със заети над 44 215
Коментари Харесай

Тежко положение в средни и големи предприятия у нас

81 междинни и огромни предприятия със заети над 44 215 чиновници са наранени все още от почналата рецесия поради световната пандемия с COVID-19 и въведеното изключително състояние у нас.

Това демонстрира изследване на КНСБ към 8 април посредством районните структури на конфедерацията в цялата страна за общественото напрежение във компаниите и институциите и следствията от резултатите на Коронавирус - 19. Общо следените компании са 105, оповестяват от КНСБ.

Събраните данни демонстрират, че 78 % от засегнатите компании пускат служащите в заплатен отпуск, в 25 на 100 прибягват към неплатен отпуск, а в 14 % от компаниите се стига до освобождение на работещите или предстоят съкращения.

Най-много наранени предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в бранш преработваща и лека индустрия, строителство, следван от производството на авточасти и автомонтьорство, превоз и ВиК бранша. Те са главно в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас и региона и Хасково.

Най-динамично се трансформира обстановката при преработващата индустрия, необикновен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и основно от Италия. Шивашката индустрия, химия, енергетика също са наранени.

По информация на районните структури на КНСБ, след диалози с представителите на Агенция по заетостта по места, максимален растеж на записаните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница, Габрово и Стара Загора, (където има и регистрирани ефикасни съкращения във връзка COVID-19).

КНСБ продължава да следи обстановката на пазара на труда и приканва служащите да сигнализират районните структури при нарушение на правата им. Конфедерацията следи както отрицателните резултати от рецесията, по този начин и позитивните образци за адаптиране към сложните условия, прецизно извършване на всички условия и грижа за чиновниците. Информацията за това е оповестена уеб страницата на КНСБ и се обновява непрекъснато.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР