8 млн. лв. в час - с тази скорост средно

...
8 млн. лв. в час - с тази скорост средно
Коментари Харесай

Всеки ден до Коледа българите ще харчат по близо 200 млн. лева

8 млн. лева в час - с тази скорост приблизително олеква джобът ни дните преди празниците, а упованията са тази година да похарчим в действителност доста. Средно всеки българин ще отдели 330 лева, с които ще купи дарове за най-близките си - със 100 лева повече от предходната година. Телевизори, бяла техника и смарт телефони ще са най-предпочитаните блага, които ще чакаме под елхата. Очакванията са всеки ден до Коледа българите да харчат по 200 млн. лв. , оповестява Нова телевизия.

Според психолога Антонина Кардашева по време на огромното извършване на покупки търговци се пробват да въздействат на нашите страсти. Обещания за атрактивни цени и претъпкани чанти с покупки към този момент са нормална панорама в комерсиалните обекти. Капаните на търговците ни дебнат от всеки ъгъл. За да достигнем до стремежи подарък, в множеството случаи би трябвало да преминем из лабиринтите на целия магазин, а изкушенията по пътя са доста. Предвидливо търговците слагат най-атрактивните артикули на височина 1,68 м.

„ На рафтовете, които са на равнището на нашите очи, се поставят нормално най-скъпите артикули. Ние купуваме посредством страстите си, доста постоянно посредством очите”, изясни психологът.

Някои от клопките са невидими за очите, само че не и за обонянието и слуха ни. „ Ароматът, музиката - всички тези стимулации на нашите усещания отключват еуфорията, а когато сме в еуфория, сме склонни да вършим нерационални избори”, споделя още Кардашева.

82% от всички хора оставят пазаруването на дарове до последните дни преди Коледа. През декември продажбите порастват с над 30%, а при най-предпочитаните дарове - с сред 2 и 3 пъти. И тази Коледа се чака във всеки втори подарък под елхата да има някакъв тип дреха. Сред другите известни изненади остават козметиката, играчките, мобилните телефони, таблетите, игри, обувки, както и книги, музика и филми.

Статистиката демонстрира, че всеки пети подарък под елхата ще бъде развлекателна електроника . Най-търсени на погашение през 2018-а са телефоните, тв приемниците, пералните, диваните и преносимите компютри. Също статистиката демонстрира, че през тази година сме достигнали връх в продажбите на нови коли. До декември са купени близо 32 000 нови леки коли. В същото време над 70% от потребителите на интернет ще изберат подаръците онлайн. През мрежата се купуват най-вече облекла, козметика, играчки и книги.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР