8-и декември е позволен на местата, на които може. Контролът

...
8-и декември е позволен на местата, на които може. Контролът
Коментари Харесай

Ангелов: 8-ми декември е позволен където може

" 8-и декември е разрешен на местата, на които може. Контролът ще бъде сериозен. Създали сме организация, която да разреши всяко едно деяние отвън заповедта на министъра на опазването на здравето. Основната концепция е да избегнем всеобщото заразяване. Там, където има доста огромно скупчване, там желаеме да ограничим. Не можем да забраним на хората да живеят. Нашите ограничения са сходни на другите страни - ние следваме ясна политика, която следва логиката на всички европейски страни ". Така здравният министър проф. Костадин Ангелов разяснява новите ограничаващи ограничения, които влизат в действие от петък вечерта. Според тях празненствата с до 15 души ще са позволени. 

Според медицинските експерти в басейните риска от заразяване е по-малък в сравнение с във фитнесите, сподели още проф. Ангелов във връзка със затварянето на фитнес залите, само че оставянето на басейните да работят.

Пред БТВ Ангелов направи конкретизиране и за извършването на покупки. Сутрин от 8.30 до 10.30 е  " зеленият кулоар "  само за хора на 65 година и над 65 година През останалото време те отново ще могат да пазарят, само че тогава към този момент е разрешено и за всички останали клиенти.

Направленията за PCR още не са конкретизирани, стана ясно от думите на министъра.  " Стъпка по стъпка решаваме. Швейцария има 8 милиона население, има 800 интензивни кревати. Вчера ми попадна публикация, че там към този момент няма болнични кревати. Има ли система в света, която може да устои на подобен напън - отговорът е не ", означи още проф. Ангелов.

Попитан за липсата на места и за отхвърли от банкет в лечебните заведения здравният министър сподели, че се е работило по ясно написан проект. Той отхвърля да се е работило със закъснение и без съответни насоки. Постоянно се е следяла заболеваемостта. 

Здравният министър обясни и какво е било направено през лятото, имало е организация с органите на РЗИ, полиция и пожарната; желано е в допълнение да бъдат доставени и коли; доставяне с лекарства; ясно разписване на това кои лечебни заведения се отварят, кои се затварят. " Категорично нито един ден от летните месеци не е проспан. 2-3 дни след назначението си пуснах заповедта каква да е организацията по лечебните заведения. Тя беше направена такава, каквато позволяваше. Ако някой може да сътвори нови лекари и медицински сестри, аз не мога да го направя ".

" Проблемът не е учредителен. Няма личен състав ", сподели още проф. Ангелов.  " Това са опциите на нашата здравна система към днешния миг. Тя е нереформирана, има потребност от сериозен ремонт. Нямаме консенсус публичен, нямаме и политически. Т.е. такива са опциите ", изясни здравният министър.

От самото начало ние призовавахме хората да съблюдават ограниченията. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса, от горенето на маски. Голямото съмнение към институциите доведо до този резултат. Не е належащо да търсим отговорни. Решението е едно - съблюдаване на ограниченията и почитание към лекарите. Това съобщи още здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който призна, че смъртността в България е сериозна. По думите му обаче не би трябвало в този момент да се упрекваме, а да се обединим.

Министърът изясни, че изключителната епидемиологична конюнктура ще бъде удължена до края на месец януари, по-късно, съгласно данните, ще се пристъпи към още едно удължение - до март. България не стопира да следи и обстановката в другите страни, с цел да се ориентира и със своите ограничения. С всички отраслови министри е изработен разбор за резултата от по-ограничителните ограничения, преди да се пристъпи към заповедите. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР