8-годишната Виктория стана алпинист на годината. Момиченцето от Петрич прекара

...
8-годишната Виктория стана алпинист на годината. Момиченцето от Петрич прекара
Коментари Харесай

8 г. Виктория от Петрич e алпинист на годината, вече е покорила 10-те най-високи върхове в България 


8-годишната Виктория стана планинар на годината. Момиченцето от Петрич прекара 46 дни на открито в планината през предходната година. Зад гърба си тя има 26 похода, за което получи характерния приз.
”Чувства се сносно в планината. Имаше моменти, когато времето не позволяваше да бъдем навън. Вики ставаше утрин и питаше къде ще отидем и оставаше много разочарована, когато й казвахме, че няма алтернатива да излизаме”, споделя майката на дребната туристка Гергана Сандъкчиева, която е и шеф на клуб „ Млад планинар”.
Малката Виктория изкачва върхове, откогато се е родила,пише България през днешния ден. Още като бебе родителите й я слагали на гръб и прекосявали с нея разнородни посоки всред природата. На две години Виктория става най-малкият участник в похода „ По пътя на Ботевата чета” и е собственик на златна значка „ 10-те планински първенеца на България”. От 4-годишна изцяло без значение изкачва българските върхове и взе присъединяване в напълно всички походи, извършени от клуба, че и извън него.
”Вики непрекъснато е имала право на избор дали да се включи, или да остане да почива при баба си. В множеството случаи й се желае да дойде, защото методът, по който поддържа връзка с останалите деца, и нещата, които претърпява, й харесват”, прибавя майка й.
Сред най-впечатляващите походи на младата планинарка е този до връх Тодорка в Пирин планина. Хребетът се извисява на 2746 м надморска височина, като скатовете му са стръмни и скалисти. Вики и група от още 25 деца подхващат тридневен поход заедно с опитни планинари.

Планинските пътешественици са на поход всяка седмица. Любими са им събиранията с преспиване, защото вечер палят лагерен огън, пеят песни, разказват си истории и споделят неща от живота. Накрая на всяко приключение неотложно разискват маршрутите за идващия път, ревизират терена и мислят какво да сложат в раниците си.

”Самата Вики не ми позволява да й подреждам раницата, както множеството деца от нашия клуб не позволяват на родителите си да го правят. За всеки случай прикрито вечер поглеждам какво е сложила вътре и непрекъснато съм приятно сюрпризирана. Щерка ми дори има изключително място в дрешника, на което държи планинската си екипировка”, прибавя Гергана.
Нещата в чантата се трансформират според условията, единствено че непрекъснато вземат участие дъждобранът, водата и храната, обяснава Гергана.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР