76-годишният бивш минисътр на вътрешните работи на Франция Клод Геан,

...
76-годишният бивш минисътр на вътрешните работи на Франция Клод Геан,
Коментари Харесай

Бивш министър, дясна ръка на Саркози, влиза в затвора

76-годишният някогашен минисътр на вътрешните работи на Франция Клод Геан, който беше дясната ръка на президента Никола Саркози, влиза в пандиза по обвиняване в несъблюдение на отговорностите си.

Осъдителната присъда по отношение на Геан е от 2017 година Тогава той бе наказан на 2 години отнемане от независимост, от които една условно с пробация и на санкция от 75 000 евро. Обвиненията против него са, че нелегално е оптуснал за себе си и за свои чиновници в министерството на вътрешните работи награди в изключително огромни размери.

Парите за тези бонуси са били взети от полицейския фонд за обезпечаване на дейности по следствието и следене на обвинени.

Впоследствие следствието по случая открива, че за интервала от 2002 година до 2004 година, когато Геан е шеф на националната полиция, той е присвоил непозволено 210 000 евро от фонда. Само за един месец той е взел нелегално 10 хиляди евро, половината от които е задържал за себе си, а останалите разпределил сред трима от най-близките си сътрудници.

Бившият министър изпълняваше присъдата си при режим на условна независимост, само че при започване на ноември 2021 година апелативен съд в Париж анулира част от условната присъда и от условното му освобождение. Причина за това беше фактът, че той не превеждал парите за покриване на санкцията, както и на сумата, която съдът му разпоредил да изплати за нанесени вреди на страната.

До момента Геан е изплатил едвам 36% от цялата дължима сума, която възлиза на 190 хиляди евро, като частично заплащането е станало посредством конфискация на имуществото му.

Така след последните решения на съда в Париж някогашният министър ще остане в пандиза за 9 месеца.

Това е единствено едно от делата против хора от обкръжението на някогашния президент Саркози за нередности в ръководството му и корупция. През октомври и ноември Геан се озова още веднъж в съда по дело против президента и още четирима негови доближени поради съмнения за отклонение на обществени средства.

Геан е упрекнат и по дело за хипотетично либийско финансиране на предизборната акция на Саркози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР