71-вият международен кинофестивал в Кан, който тази година се провежда

...
71-вият международен кинофестивал в Кан, който тази година се провежда
Коментари Харесай

Фестивалът в Кан започва с радикални реформи

71-вият интернационален кинофестивал в Кан, който тази година се организира по-рано от нормалното (8-19 май) предприе съществени промени на добре отработения си модел. Първата и най-съществена измежду тях е преустановяването на предварителните прожекции за упълномощените на фестивала представители на международните медии. Тази година, нито един публицист няма да гледа филмите от формалната селекция 24 часа по-рано, каквато беше практиката досега.

Веднага след оповестяването на новината фестивалът бе засипан от несъгласия и митинги против невижданата " рестрикция ", която съгласно някои внася тежко медийно затъмнение над формалния конкурс и паралелната стратегия " Особен взор ". Най-активни се оказаха френските кинокритици, които обществено нападнаха фестивала с възражения, засягащи опцията им качествено да упражняват специалността си. Но основният селекционер Тиери Фремо остана неотстъпчив - пресата няма да гледа нито един филм от състезанието преди формалната му премиера на " аления килим ". За да тушира възможното ескалиране на в допълнение напрежение измежду експертите, откакто те действително се сблъскат с променения правилник, фестивалът предприе защитна мярка.

Дни преди формалното разкриване, всеки упълномощен публицист получи писмо, в което се споделя: " Миналата година фестивалът в Кан отпразнува своя 70-и рожден ден, достолепна възраст, която би могла да допусна известна рутинност. Но желанието и упоритостите ни несъмнено са разнообразни. Искаме да се възползваме от новото десетилетие, с цел да проучваме, опитвам и преразгледаме някои от досегашните си практики И да посрещнем нашите 40 000 посетители от 160 страни по най-хубавия метод. "

По-нататък в писмото се припомня, че правилото на програмиране не е променян от десетилетия. В същото време, масираното нахлуване на интернет в професионалния и персонален живот на хората донесе голям брой последици. " Интернет несъмнено разруши стандарти, само че наред с това откри опцията участващите в Кан заглавия, да бъдат коментирани в обществените мрежи по прекомерно лежерен метод. Поради тази причина желаем първият показ на кино лентата, постоянно в наличието на основните му основатели на " аления килим ", да се трансформира в най-силното прекарване за тях, в тяхната същинска премиера... " По разнообразни мотиви и в разнообразни моменти Тиери Фремо към този момент беше произнасял изречения от вида на: " прекомерно доста обичам киното, с цел да считам, че то заслужава безогледно отношение; несъмнено избирам критически разбори, които не се свеждат до няколко небрежно изстреляни фрази във Facebook или Туитър " В този смисъл, втората значима смяна в регламента на Кан тази година не разрешава шерването в обществените мрежи на скоротечни " отзиви " преди преди прожекцията на кино лентата да е стигнала до своя край.

Битката на Фремо за опазване престижа на основателите на филмите, а оттова и на самия фестивал, е негова персонална борба, само че освен. Тя показва типичното френското поклонение пред " творчеството " в другите изкуства и изключително в киното. Не инцидентно шефът на венецианския фестивал Алберто Барбера, без значение от ангажимента, че " преосмислянето на фестивалните политики ще изисква дейностите на повече от един човек, " не пропуща да означи, че, без подозрение, Фремо е прекомерно " самоуверен ".

Всичко това значи, че известените за новите правила публицисти ще би трябвало освен да препрограмират личните си привички, само че и да положат спомагателни старания, с цел да се приспособяват към новата конюнктура.
На трето място, почналият предходната година спор сред фестивала в Кан и някои от най-могъщите платформи за световно " стрийминг " разпространяване продължава да занимава общественото пространство. За разлика от предходната година, този път фестивалът абсолютно се подчини на френското законодателство, което императивно разпорежда първото разпространяване на филмите да е в киносалоните на страната.

Отказвайки да се подчини на натиска на световния капитал фестивалът изцяло изключи опцията филми, продуцирани от " Нетфликс " и други стрийминг платформи, да вземат участие в основния конкурс. " Нетфликс " назова решението " пределно рестриктивно " и демонстративно се отдръпна от целия фестивал. И стартира да обмисля закупуването на верига киносалони, където да популяризира филмите си и по този начин да обезпечи безпрепятственото им присъединяване в конкуренцията за премията " Оскар ". " Миналата година нещата бяха стигнали до извънредно озлобление. Бях на ръба да изгубя работата си " - показа наскоро Фремо. Днес, доста по-спокоен, той към този момент е на мнение, че и двете страни в разногласието би трябвало деликатно да премислят позициите си в името на киното и несъмнено – на публиката.

За сметка на всички ограничавания, тази година фестивалът в Кан необятно отваря вратата на формалния конкурс, в който 10 режисьори вземат участие за първи път, а трима – за втори. В същото време програмата " Особен взор " приютява рекорден брой дебютанти. Подобен либерализъм не се е случвал в Кан от години. Пак, съгласно Фремо, във връзка с предлагането, актуалната година е " съвършена " откъм млади гении и заради тази причина новите дози истински естетически стилове могат почтено да отговорят на огромните упования.

Кан, несъмнено, не би бил Кан, в случай че настоятелно не следваше личните си правила. Именно от почитание към истинския гений на Ларс декор Триер фестивалът се пребори със стоварилата се върху главата на режисьора възбрана за присъединяване в него. Помним по какъв начин преди седем години мрачният датчанин дефинира себе си като " нацист " и си навлече правосъдно решение, обявяващо го за " личност нон грата ". Днес ембаргото над Триер е свалено и той умерено може да разноски неизменимата си черна тениска по " Кроазет ". Остава да забележим, до каква степен ще успее да събере изказванията си единствено към провокативния си трилър " Къщата, която Джак построи " (извън конкурса). Пак, поради обичайна отбрана на неповторими гении, в тази ситуация този на британеца Тери Гилиям, Кан желае да закрие състезанието си с " Човекът, който умъртви Дон Кихот ".

Но яростните разправии сред режисьора Гилиям и продуцента Паоло Бранко не дават безспорната гаранция за това. Какво тъкмо ще се случи, ще стане ясно в деня на откриването и ще зависи от решението на съда, който по съкратена процедура ще би трябвало да се произнесе, дали Кан ще получи правото да покаже кино лентата на 19-ти май и още повече, дали публиката ще може да го гледа на екран. От известно време Бранко води яростни борби с фестивала и това принуди последния да излезе с публично мнение, в което отхвърля обвиняванията за " лекомислена " селекция при избора на " Човекът, който умъртви Дон Кихот " и на собствен ред упреква продуцента в неучтивост и изнудване.

Що се отнася до кино лентата на откриването, изборът на Кан също заобикаля клопката на предвидимата рутина, защото " Всички знаят " на сполучливия иранец Асгар Фархади е съвършеният образец за разбъркване на културни модели, най-малкото поради това, че действието на кино лентата се развива в Испания и надлежно езикът, на който се приказва в него е испански.

Уви, другият надарен иранец Джафар Панахи, наказан на двадесетгодишна възбрана да снима филми и да дава изявленията, както и руснакът Кирил Серебников, упрекнат в корупция и задържан в Русия, най-вероятно няма да могат да се появят в Кан и да защитят филмите си " Три лица " и " Лято ".

Трудна ще е ориста и на кенийския дебют " Рафики " на младата режисьорка Ванури Каиу (включен в програмата " Особен взор " ), защото безусловно преди дни цензурата в Кения забрани разпространяването му пред домашна аудитория поради " хомосексуално наличие ".

Известните режисьори, чиито филми (поне за сега) не се свързват със кавги са изтънченият поляк Павел Павликовски (носител на " Оскар " ) и черно-белия му " Студена война " ; неуморният негър американец Спайк Лий и остро обществения му Blackkklansman; продуктивният италианец Матео Гароне и ексцентричния му Dogman; достойният турчин Нури Билге Джейлан и поетичния му " Дивата круша " (копродукция с България).

А енциклопедичният и екстравагантен Жан-Люк Годар и кино лентата му " Книга от картини " са живата връзка на фестивала със загатна за май 68-ма, когато общественото напрежение във Франция беше толкоз огромно, че докара до спиране и цялостна анулация на прожекциите.

И сега ситуацията не е от най-спокойните, защото към този момент втори месец стачките на служащи от железниците планувано сковават страната и ще не престават да го вършат най-малко до края на юни. Те се опълчват на радикалните промени, които държавното управление желае да наложи в съвсем всички браншове на обществения живот.

И тази година фестивалът в Кан не би могъл да се случи отвън общия подтекст. Въпросът е да го преодолее на равнището, на което е кадърен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР