71-вият филмов фестивал във френския град Кан се открива тази

...
71-вият филмов фестивал във френския град Кан се открива тази
Коментари Харесай

Дарина Павлова си щракна селфи на червения килим в Кан

71-вият кино фестивал във френския град Кан се открива довечера с прожекция на кино лентата “Всички знаят”, в който играят съпрузите Пенелопе Круз и Хавиер Бардем.
Фестивалът бе открит с обилна гала, а звездите обичайно минаха по аления килим.
Сред гостите бе и Дарина Павлова, която си направи селфи, а бдителните фотографи на Ройтерс уловиха мига.
Двукратната носителка на “Оскар” Кейт Бланшет е тазгодишният ръководител на 9-членното жури на влиятелния кинофорум.
Кампанията #Аз също няма да има " непосредствено въздействие " върху това кой ще завоюва фестивала, съобщи председателката на журито в главната конкурсна стратегия Кейт Бланшет, представена от Ройтерс. Това изявление актрисата направи на конференцията на доминираното от дами жури. От 21 кино лентата, оспорващи си премията " Златна палма ", единствено 3 са режисирани от дами. Толкова бяха те и на миналогодишния фестивал, преди експлоадирането на абсурда за половите похищения против актриси в Холивуд, дало началото на придвижването #Аз също.
Запитана дали се тревожи от това, че филмите, режисирани от дами, са единствено три, Бланшет отвърна: " Преди години бяха единствено два ".
Тази конференция ще бъде последна до края на прожекциите за журито, формирано от пет дами и четирима мъже. Те стартират през днешния ден с испаноезичния филм " Всички знаят " на иранския режисьор Асгар Фархади, с присъединяване на Пенелопе Крус и Хавиер Бардем.
Другият ирански режисьор, който взе участие в конкуренцията за " Златна палма " - Джафар Панахи, няма да може да участва на фестивала, защото има възбрана да снима филми от държавното управление на Иран.
Руският режисьор Кирил Серебренников също ще отсъства, тъй като е под домакински арест в Русия по обвинявания, които поддръжниците му афишират за политически стимулирани.
Кейт Бланшет дефинира протичащото се с двамата като " извънредно състояние ". Запитана дали задържането на двамата режисьори ще промени метода, по който филмите им ще бъдат оценени, съобщи: " Това не е политически кино фестивал ". Тя акцентира, че филмите ще бъдат оценени само по своите художествени заслуги.
" Това не е Нобелова премия за мир, а " Златна палма ", подсети актрисата.
Филмовият фестивал в Кан ще продължи до 19 май.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР