70% от колите може да не минат годишен преглед заради

...
70% от колите може да не минат годишен преглед заради
Коментари Харесай

Експерт: 70% от колите няма да минат преглед заради екостикерите

70% от колите може да не минат годишен обзор поради екостикерите. За това предизвестява Диана Русинова - ръководител на Европейския център за транспортни политики.

От 12 юли най-замърсяващите транспортни средства няма да бъдат допускани в централната част на огромните градове.

Това ще се контролира от екостикери, които дефинират доколко транспортното средство замърсява околната среда.

Те ще бъдат поставяни всяка година. Засега е несъмнено, че стикер няма да получат транспортни средства над три тона и създадени преди 2002 година

Много жители, както и Антикорупционната комисия, са срещу тази мярка

" Думата екогрупа не се загатва в евродирективата, там се приказва за категории. Ние подреждаме колите по години. Проблем е и качеството на горивата. Диапазонът на замерване е огромен, по тази причина остарял автомобил може да мине по-лесно обзор от новия ", изяснява Русинова за Нова телевизия.

Експертът счита, че два пъти по-често сменяме дюзи на дизелов автомобил, в сравнение с във всяка друга страна в Европа.

Според инж. Емил Панчев - ръководител на Съюза на българските автомобилисти, има 5 групи на екологичност на автомобила. В най-екологичната са електрическите автомобили и хибридите.

" Столична община не е оповестила по кое време ще влезе в действие инспекцията за екостикери. Според мен няма да се случи до края на годината. Работата на пунктовете за механически прегледи ще се забави ", споделя той.

Автоспециалистът Румен Дунев сподели устройството, което ще задейства екогрупата върху стикерите. Всички уреди ще качват онлайн информацията, няма да минава през човешка интервенция и ще е без опция за операции. По-изправни коли и по-чист въздух са измежду преимуществата на новите стикери, съгласно специалиста.

Между 3 и 5 лв. ще бъде завишението на цените за ГТП. А водачите, които са в по-ниските екологични групи могат да слагат газова уредба, с цел да преминат в по-горна група. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР