69 735 души общо са влезли в страната ни от

...
69 735 души общо са влезли в страната ни от
Коментари Харесай

Приели сме над 33 000 бежанци от Украйна. 80% от тях искат работа

69 735 души общо са влезнали в страната ни от Украйна. 33 516 души са останали, като 1/3 от тях са деца. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова на брифинг на Оперативната координационна група, която възнамерява и провежда дейностите на държавните институции за евакуацията и настаняването на идващите в България в резултат на войната в Украйна.

Тя акцентира, че това, което се случва сега, се случва за първи път в Европейски Съюз и за първи път се задейства Директивата за краткотрайна протекция във всички страни членки.

" Наш дълг е да помогнем на хората, които бягат от ужаса на войната ", прикани Константинова.

" 40 лв. е сумата дневно за емигрант, която ще се дава на хотелиерите у нас ", посочи тя.

80% от бежанците, останали у нас, са декларирали на границата, че желаят да работят в България. За да се случи това обаче децата им би трябвало да имат обезпечена детска градина или да вървят на учебно заведение.

Преди дни държавното управление разгласи, че образува спешен щаб с 6 работни групи, който се управлява от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции.

Временната протекция планува редица удобства за хората, напуснали Украйна поради военните дейности. От петък на граничните пунктове у нас, жителите, влизащи от Украйна, могат да получават документ, с който да обитават законно на територията на България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР