65% от домакинствата имат компютър и свързаност с Интернет, т.е.

...
65% от домакинствата имат компютър и свързаност с Интернет, т.е.
Коментари Харесай

НСИ - готови за старт на преброяването на населението и жилищния фонд

65% от семействата имат компютър и съгласуваност с Интернет, т.е. те евентуално могат да се самопреброят. Това заяви ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски, базирайки се на изследвания на Национален статистически институт и изрази вяра освен те да се преброят електронно при наближаващото броене на популацията и жилищния фонд, само че и да оказват помощ на свои родственици да се преброят електронно. За съпоставяне, той уточни, че при предходното броене, което беше в 2011 година, по този метод са се преброили към 42% от популацията. " 10 години по-късно, чакаме, че снабдеността с механически средства е повишена доста ", означи той.

Във всички държави-членки на Европейски Съюз над 80% от популацията са се самопреброили - в Португалия - 87%, Словения - 92%, Словакия - 98%, уточни той и изрази вяра, че над 50% от хората у нас ще се самопреброят.

" Далеч съм от мисълта, че отново няма да има марсианци, джадаи или примерно – месторабота: на Луната ", означи зам.-председателят на Национален статистически институт Диана Янчева и акцентира, че от това, което ще попълни всеки един от нас зависи по-късно какво ще е качеството на информацията, която ще излезе за прилагане в идващите 10 години във връзка с популацията. " Така че шегичките може да ги оставим за 20-тина минути, в които попълняме и да се отнесем съществено ", моли тя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Заплащането на участниците в преброяването на популацията прочие..

В 0 часа на 7 септември започва преброяването на популацията и жилищния фонд, като първата фаза - от 7 до 17 септември е за електронно броене, а втората - от 18 септември до 3 октомври - посредством обход на преброители.

Преброяването се прави един път на 10 години и с резултатите си повлиява всички сфери на публичния и стопански живот – всички ще го усетим по политиките, които ще бъдат провеждани, въз основа на данните, които ние ще произведем, означи Цветарски. " Затова е доста значима организацията и готовност на всички, които вземат участие в процеса, както и на самите жители, които би трябвало да откликнат уместно на това наблюдаване ", акцентира той.

Голямото предизвикателство пред това броене е пандемията, която към момента върви и даже сме в нова вълна, само че Национален статистически институт са подхванали ограничения. " Имаме утвърден медицински протокол от основния държавен здравен контрольор, в който са написани ограничения за сигурност – преброителите ще бъдат снабдени със защитни средства, дезинфектанти, ще носят маски, ще заобикалят директния контакт, т.е. ще съблюдават разстояние от 1.5 м. ", означи шефът на Национален статистически институт и изрази вяра пандемията до тогава да е трансферирала върха си и да няма доста инфектирани и преносители.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Националн...

Ангажирани са 27 000 индивида за преброяването и са минали образование. Ще бъде отворена и телефонна линия: *20 21, като номерът е безвъзмезден и годен за клиентите на множеството мобилни оператори и ще работи като кол-център за всевъзможни въпроси по време на самопреброяването и при обхода. Кол центърът ще работи от 9 до 21 в със събота и неделя.

При преброяването ще бъде осъществено и редом изследване за раждаемостта и за миграцията, да което са готови обособени анкетни карти, които не се попълнят от всички, а единствено от тези, които са попаднали в извадката, създадена от Национален статистически институт.

Указания за електронното броене

В 0 ч. на 7 септември системата ще бъде отворена и ще е налична през компютър или мобилно устройство и от уеб страницата на Национален статистически институт и от уеб страницата за преброяването, заяви Диана Янчева, зам.-председател на Национален статистически институт. Системата ще бъде налична единствено от България, от IP адреси от България, посочи тя, защото методологията е такава, че на територията на дадена страна се броят единствено хората вътре в нея. " Не се интересуваме дали са български или непознати жители, щом са на тази територия би трябвало да се преброят ", уточни Янчева.

Изисква се регистрация посредством ЕГН, номер на документ за идентичност - паспорт, персонална карта, шофьорска брошура и дата на издаване, които са нужни са за идентификация на лицето. " Не се съхраняват в Национален статистически институт, прави се инспекция на документите и се получава отговор – в случай че отговорът е " не " – би трябвало да ревизирате ЕГН, ЛНЧ и да пристъпите още веднъж към регистрация, а в случай че е " да ", получават е-мейл с линк за допустимост към базата данни ", изясни Янчева.

Този линк ще е деен 2 часа за започване на преброяването, по тази причина От Национален статистически институт предлагат да се ревизира и в " Спам " за е-мейла с линка за влизане в системата. " От приемането на е-мейла с линк към системата, имате два часа за започване. След това може доста пъти да влизате и прекъсвате попълването на картата, само че се помни единствено завършен раздел ", уточни Янчева. Тя разясни още, че самата система има време 30 минути и самоизключва при липса на интензивност в сесията, като информацията се резервира за завършен раздел. При попълването, вляво има синя лента, където се демонстрира къде сте, кои са завършените раздели, обясниха още специалистите на Национален статистически институт.

Самата карта за преброяването е разграничена на секции. След привършване на попълването на всяка, се минава към идната секция, като грешките се пресъздават.

При привършване на анкетната карта се получава повсеместен код, който е 15-значен, без никаква информация, която да носи персонални данни и той се предава на преброителя в идващия стадий.

Една анкетна карта е за едно домакинство. Лицето, което се записва би трябвало да е член на семейството, с цел да преброи останалите, не е нужно всеки да се преброи. " Не събираме информация какъв брой остарели тв приемници и перални имате или броя на книгите, само че има въпроси да вземем за пример за енергийната успеваемост на жилището ", уточни още Янчева.

Системата ще работи 24 часа, тъй че когато и да е хората могат да се самопреброят. " Можеш да прекъснеш и по-късно да продължиш – ключова дума и потребителско име – потребителското име това е мейла от който се регистрирате. Затова с един мейл можете да преброите едно домакинство. Ако желаете да помогнете на родителите си, би трябвало да имате втори мейл за регистрацията им ", сподели още зам.-председателят на Национален статистически институт.

При електронното броене човек би трябвало да показва единствено жилището, където живее, без значение какъв брой вили има, а по-късно преброителите ще преброят всички здания и вили, включително необитаваните и ще съберат кодовете на тези, които са се преброили електронно, обясниха още експертите на Национален статистически институт.

От 8 ч. на 18 септември до 3 октомври ще се реализира обходът на преброителите. Те ще могат да посещават жилища, включително събота и неделя. единствено от 8 до 20 ч. " Не се интересуваме от непрекъснат или сегашен адрес, това, което търсим е къде хората в действителност живеят, тъй като това е обвързвано с потреблението на публични услуги. Не ни интересува собствеността, не ни интересува законно ли е, нелегално ли е ", означи Диана Янчева.

Кой влиза в семейството?

Домакинствата са едночленни и многочленни. 1 човек може да бъде домакинство, когато живее самичък. За да бъдат домакинство, живущите в жилището би трябвало да имат общ бюджет и да споделят съществени разноски за храна, за прехрана на дребни деца, за възрастни хора и прочие, разясни Магдалена Костова, шеф на дирекция Демографска и обществена статистика в Национален статистически институт.

" Ако двама живеят в едно жилище и заплащат общо тока – не са домакинство. Има съквартиранти, които разделят сметките за тока и водата, само че това не е домакинство. Но в случай че купуват дружно храна, грижат се за възрастни – те са едно домакинство ", добави тя.

За преброяването на студенти, учащи в чужбина, Костова разясни: Критерият е 12 месеца да си обитавал. Командировка за 2 седмици или специализация за 3 месеца не се смятат. Ако съм регистриран в Перник, само че работя и пребивавам в София, би трябвало да се преброя в София ".

Как ще се броят бебетата?

За да влезе в броя на популацията едно бебе би трябвало да се родило преди 0 часа на 7 септември 2021 година. Бебетата, които се родят след 0 часа на 7 септември, не би трябвало да се броят, тъй като сериозният миг, към който записваме събитията е 0 часа, разясни Диана Янчева.

Въпросите

Ще имаме за попълване три раздела, като първият е адрес, информация за жилището, обвързвана с всекидневието – комунално-битови условия, канализация, тръбопровод, метода на отопление, има въпроси, свързани с енергийната успеваемост - енергоспестяваща дограма, изолираност, съгласуваност със слънчева апаратура или други ВЕИ. Има въпроси за това какви предмети за дълготрайна приложимост употребява семейството и какви услуги. Включен е и нов въпрос за налична среда, с който Национален статистически институт ще оцени до каква степен са налични жилищата в България за хората с увреждания. Според Магдалена костова няма какво да затрудни хората картата за жилището.

Следва временен раздел за семейството, в който лицата би трябвало да дефинират кого ще преброяват. В този раздел се показва какъв брой лица живеят в жилището, дали има краткотрайно присъстващи лица все още на преброяването. В взаимозависимост от този раздел се отварят толкоз самостоятелни въпроса. " Ако посочите, че три лица живеят в семейството, ще ви се отворят три самостоятелни въпросника ", изясни Костова.

Всяко лице следва да отговори на 33 въпроса, свързани са с всекидневието – обучение, икономическа интензивност, демографски въпроси като страна на раждане, етнокултурни въпроси за майчин език, изповедание, набожност. Има няколко въпроса за здравен статус на популацията, има и въпроси, свързани с миграцията. Това, което вероятно би затруднило хората, съгласно Магдалена Костова, е включеният въпрос, обвързван с връзките сред лицата в семейството – за всяко лице би трябвало да се уточни отношението му към останалите в жилището, което преброяват.

Самата карта е направена потребителски – с чекване става попълването има падащи менюта, може да се написа, може и да се избира от падащи менюта. Направени са прескоци, да вземем за пример за децата под 16 години съвсем няма въпроси, тъй като те нямат икономическа интензивност. да вземем за пример въпросът " образован ли сте " е за хора над 9 година

Магдалена Костова разясни още, че при въпроса за специалността в електронния въпросник няма квадратче, а падащи менюта – може от номенклатура да изберете какъв е типа на компанията в която работите като икономическа активност и надлежно каква е вашата специалност и служба в тази компания. Ако не можете да ги намерите в тази падаща номенклатура, има спомагателни полета, в които може да напишете със свободен текст информацията. За всички, които са наети на трудов контракт, автоматизирано ще им бъдат попълнени тези полета авансово с опция за промяна, защото употребяваме регистъра на Национална агенция за приходите, уточни още тя.

Надеждността

От Национален статистически институт увериха, че сървърите на Национален статистически институт са надеждни и че потенциалът им задоволително огромен, с цел да могат десетки хиляди индивида по едно и също време да се записват. Самата система има механизми за самоотбрана – ще се самоизкюлчва при хакерски офанзиви.

Председателят на Национален статистически институт увери също, че наетите преброители са тествани и подготвени да не събират ЕГН. По Закона за преброяването санкцията за отвод от броене е 160 лева, а на преброител, нарушил клаузи за конфиденциалност, глобата е доста по сериозна - търси се наказателна отговорност и по време на преброяването, и по-късно.

Очакванията са първите резултати от преброяването да излязат в дните преди Коледа. По време на преброяването може да зародят усложнения по отношение на пандемията и политическата конюнктура и по тази причина към този момент не е закрепена дата.

Това, което ще разгласява Национален статистически институт в края на годината ще са предварителни данни въз снова на електронното броене и преброяването на терен. След това следва сличаване с спомагателни източници, верификация на информацията, корекции и окончателните данни се чака да излязат през втората половина на 2022 година.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР