624 млн. лв. получиха общините за развитие на образователната инфраструктура

...
624 млн. лв. получиха общините за развитие на образователната инфраструктура
Коментари Харесай

Кметове благодарят на Борисов за 624 млн. лв. за образование

624 млн. лева получиха общините за развиване на просветителната инфраструктура по Оперативна програма " Региони в напредък ". На гала в Министерски съвет кметове и представители на просветителните и научните среди благодариха на министър-председателят Бойко Борисов за поддръжката.

" Българинът на две места свежда глава от почитание - в църквата и в учебните заведения . Затова ние влагаме много старания за ремонта на църквите и детските градини и учебните заведения ", уточни министър-председателят.

Той посочи, че през този мандат образованието е приоритет. Такива пари в никакъв случай не са давани, означи министър председателят, изтъквайки смисъла на европейската взаимност.

 Без популизъм в образованието, прикани ръководителят на просветителната комисия
Без популизъм в образованието, прикани ръководителят на просветителната комисия

ГЕРБ регистрира осъществяване на управническия ангажимент образованието да е приоритет в декларация

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков уточни, че оперативната стратегия е директно ориентирана към главните политики, осъществени от кметовете. По думите му главната цел е уравновесено развиване на обособените райони, тъй че хората да бъдат арестувани по родните им места.

" Материално-техническата база е главен приоритет , за който през актуалният програмен интервал държавното управление отделя 624 млн. лева Бенефициенти са общините, бенефициенти са способени ведомства и министерства и несъмнено МОН за професионалните гимназии и може би за първи път през сегашния програмен интервал, с изключение на енергийната успеваемост в просветителната инфраструктура, ние да разясняваме някои по-съдържателни аспекти ", уточни той.

Така 160 млн. лева ще бъдат заделени за професионалните гимназии и несъмнено за спорта, за спортната инфраструктура в образователните заведения.

416 са образователните заведения, които попадат в обсега на програмата. 13 са висшите образователни заведения. Общо се обгръщат 255 хиляди деца. Нанков посочи, че на всяко едно от децата на учебната пейка и до скамейката в академичното заведение се падат по 2 450 лева инвестиция от европейската взаимност.

 Актуализират таксите за предучилищното и учебното обучение
Актуализират таксите за предучилищното и учебното обучение

Таксата за образование по ограмотяване е 300 лв. на човек

Красимир Вълчев посочи, че в тази оперативна стратегия ще забележим доста повече средства, доста повече средства за професионално обучение. През миналия програмен интервал едвам 10 професионални гимназии бяха бенефициенти, до момента в който през днешния ден имаме 140 учебни заведения, които ще получат финансиране по оперативната стратегия. Тези 140 учебни заведения са подбрани от над 350 по критериите, където инвестицията е с най-висока възвращаемост.

Голяма част от средствата за тези професионални гимназии ще бъдат за образователно техническо съоръжение, т.е. имаме явен акцент върху професионалното обучение, уточни просветният министър.

Така държавните висши учебни заведения с най-висока оценка ще получат 43 млн. лева Финансирани ще бъдат и професионалните посоки за специалностите, които имат най-висока оценка и реализация.

Министърът на спорта Красен Кралев изясни, че за никой не е загадка, че спортните учебни заведения се нуждаят от ремонт. Фокусът е върху възобновяване базата на държавните спортни учебни заведения като министерството е бенефициент по Оперативна програма " Региони в напредък ". Финансиране има за три от спортните учебни заведения - това във Варна, Русе и София. Като в Русе ще бъде ремонтирано и общежитията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР