61,7% от българите са с наднормено тегло, показват данни на

...
61,7% от българите са с наднормено тегло, показват данни на
Коментари Харесай

62% у нас са със затлъстяване

61,7% от българите са с наднормено тегло, демонстрират данни на Световната здравна организация (СЗО) , показани на конференция в Българска телеграфна агенция във връзка Световния ден за битка със затлъстяването. Ситуацията у нас обаче не е изключение. Според статистиката 58,67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в Европейски Съюз – 59,35%.

Данните демонстрират че, още на към 7 г.възраст децата стартират да имат проблем с тежестта. Когато родителите забележат  сходна обстановка, те не би трябвало да подлагат хлапетата на диета, а да ги насочат към здравословно хранене и консултация с доктор, разясниха експерти от Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести.

Основните фактори за затлъстяване измежду децата са нездравословното хранене, неналичието на физическа интензивност, застояването пред екраните и непълноценния сън . Д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, шеф  на сдружението, разяснява, че родителите би трябвало да имат водеща роля във възпитанието към здравословно хранене.

Същевременно тя предизвести, че за децата не се предлага веганството, вегетарианството и суровоядството.
Българчетата сред 6 и 9 година ядат задоволително плодове и зеленчуци по отношение на връстниците си в други европейски страни, само че са най-обездвижени , добави доцент Светослав Ханджиев от сдружението. Децата у нас прекарват 26 ч. на седмица пред екрана на обещано устройство, а връстниците им от Белгия, Холандия, Франция - двойно по-малко.
По отношение на затлъстяването е направена тактика на СЗО. Очакванията са обаче, че целият район и другите страни-членки няма да реализират задачите за стабилно развиване, които оферират да се понижи използването на сол и да се задържи тежестта на децата.

20% от страните имат положителни практики, в България има късмет посредством интервенции. Предложениятга са да не се поставя захар в детските пюрета, да има здравословна комбинация на хляба, както и да се следи затлъстяването при възрастни.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР