60-ото издание на Венецианското биенале на изкуството, което ще се

...
60-ото издание на Венецианското биенале на изкуството, което ще се
Коментари Харесай

Неочаквано добър проект отива на биеналето във Венеция

60-ото издание на Венецианското биенале на изкуството, което ще се организира от 20 април до 24 ноември, ще премине под мотото Stranieri Ovunque – „ Чужденци на всички места “. През 2024 година България взе участие за 11 път във форума с проекта  " Съседите ", за който към този момент ви разказахме. 

Днес ви представяме коментара на Нада Нешева за избора на журито и другите оферти, които участваха в състезанието.

***

За първи път от много време България ще се показа с почтено произведение на биеналето във Венеция. Това е инсталацията „ Съседите “ с куратор Васил Василев и създатели Красимира Буцева, Джулиан Шехириан, Лилия Топузова. Работата към този момент е показвана в Софийската градска изложба през 2022 година Тъй като съм пропуснала това показване, ще се наложи да приказвам само за описанието на плана и образните материали към него, оповестени от Министерство на културата. Оставам с вярата, че действителното произведение е в пъти по-силно.
„ Съседите “
Инсталацията съставлява три стаи, в които са ситуирани кресла, легло, маса със столове, полица със стъклена витрини и така нататък - все мебели от соца, с каквито разполагаха множеството жилища. Но нито за момент човек не се усеща назад в онази „ уютна “ социалистическа простащина, в която носталгично ни набутват други реконструкции на близкото минало.

Тъкмо противоположното - стаите са с хладна изисканост и аскетична класификация. Те са в съвсем цялостна мрачевина и единствено обособени детайли са едва осветени - витрината на етажерката, странни растения на масата… Така фенът се усеща по-скоро в произведение на сюрреализма, в сравнение с в кичозна възстановка на соца.



На една от етажерките, тъкмо там, където държим сватбените си фотоси и фотографиите на децата от рождени дни, са подредени странни предмети – пясък, растения, камъни, части дърво. Събрани в Белене и Ловеч – пясък от Дунава, растения, камъни от кариерата в Ловеч, те са единствените осветени детайли в стаите. Те са натрапници от предишното, пришълци от неволна памет, които узурпират пространството. Защото даже да можехме да изкореним от паметта си някои мрачни интервали, в реалност човек не би могъл да живее без минало.



Част от инсталацията са и звукови записи - скърцане, миене на чинии, бръмчене на ледник. Те се включват и изключват дискретно при придвижване на посетителя. В друга стая се чуват разкази на оживели от лагерите. Мога единствено да се надявам, че тези звукови добавки са толкоз положителни, колкото и останалата част от творбата и не внасят непотребна приказливост. Защото чисто образно творбата стои доста добре.
Дали планът е по тематиката?
След оповестяване на резултатите некласирани актьори обичайно се пробваха да провокират скандал към състезанието. Едно от обвиняванията против „ Съседите “ е, че той не е по тематиката на тазгодишното биенале - " Чужденците са на всички места ". Според куратора на Венеция 2024 Адриано Педроса заглавието произлиза от поредност произведения, основани през 2004 година от артистичната група Claire Fontaine. Те съставляват неонови надписи в разнообразни цветове, включващи думите Stranieri Ovunque (Чужденци навсякъде) на разнообразни езици.

 Тези „ предизвестия “ са сложени по всевъзможни места без явен подтекст – храсталаците в парка, изоставени здания, магазини… и прочие Те може би припомнят надписи, писани от фашистите по къщи, в които живеят евреи, като по този начин ни карат да се усещаме несигурни, нежелани, да усещаме някаква неразбираема заплаха във въздуха. Мога умерено да кажа, че осветените предмети от лагерите в Белене и Ловеч в „ Съседите “ основават сходно напрежение. Миналото може да бъде екзалтиран преследвач, да изскача неоснователно от нищото и да цялостни въздуха с тревога и чувство за опасност.

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР