6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй излезе в авариен ремонт, заради

...
6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй излезе в авариен ремонт, заради
Коментари Харесай

Росен Христов: През 2020 г. е имало авария в АЕЦ “Козлодуй”, която не е обявена

6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй ” излезе в спешен ремонт, поради проблем, който съществуваше и предходната година. Побързахме да го създадем точно поради планувания ремонт на 5-и блок и да не рискуваме двата блока да излязат от системата едновременно.

Това съобщи в предаването " Лице в лице " по БТВ министърът на енергетиката Росен Христов.

“Течът е в парогенератори. Парогенраторът тежи над 320 тона и е цялост от тръби с диаметър сантиметър и половина, 11 000 такива. Тръби отсам до Пловдив. Някъде там има дупчица от порядъка на дупка от игла. Не е толкоз елементарно това нещо да се откри и запуши. Радиация не изтича. Отсечката е 10 пъти под нормата. Изключихме го превантивно, тъй като сигурността е приоритет номер едно. По проект, чакаме идващите дни да бъде въведен в употреба ”, добави той.

“Липсва ни съоръжение, с което да създадем обширно проучване. Оборудването го поръчваме, то е със период на доставка година и половина. Не зависи от Русия. Процесът е доста комплициран. Този парогенератор има проблеми още през цялото време. При инсталацията му са позволени отклонения от вярното му въвеждане. Може би по тази причина той дефектира по-често. Нашата политика е преди всяко изключване на блока да обявим изключването му и ремонта. През 2020 година още веднъж се е случила повреда, която не е била оповестена ”, уточни още министърът.

Росен Христов разгласи още, че Министерски съвет е разрешил дерогацията глобите на Европа, които не разрешават импорт от Русия, с цел да може да поръчаме нужните материали и аварийни елементи за естественото действие на АЕЦ “Козлодуй ”. “Осигурили сме употребата на блока. Няма заплаха от разтърсвания и спирания. Имаме площадка за 4 нови реактора - два в “Козлодуй ” и два в “Белене ”, уточни още той.

По думите му има късмет към този момент закупените от България реактори да работят. “Оборудването е консервирано. Тук въпросът е механически, финансово, откъм периоди кое би било по-добре, а това ще покажат анализите ”, разяснява Христов.

Той разяснява и договорката сред България и турската БОТАШ. “1 милиард кубични метра за година, това е една трета от общата консумация на страната. Това е газ, който “Булгаргаз ” е закупил от търговци. Не купуваме газа от Турция, а единствено използваме тяхната инфраструктура. От нас зависи с кого да сключим контракта. Цената е идентична с тази, която използваме за гръцките терминали, само че в Турция имаме по-голяма сигурност ”, изясни министърът на енергетиката.

Той увери, че доставките на газ за България са безусловно подсигурени. “В момента сме фактор за доставка и на други страни. Имаме инфраструктурата за това ”, добави Христов.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР