6-има са обвиняеми по аферата с фишинг измамите, откраднали близо

...
6-има са обвиняеми по аферата с фишинг измамите, откраднали близо
Коментари Харесай

Как да избегнем фишинг измамите?

6-има са обвинени по аферата с фишинг измамите, откраднали близо 60 милиона евро от 50 компании в Съединени американски щати, Канада и Западна Европа. За какво да внимаваме в интернет, какво е фишинг машинация и по какъв начин да не попаднем в клопките на хакерите, в Сутрешния блок на Българска национална телевизия приказва специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

" В днешно време ние всички пазарим в интернет от ден на ден и повече в сравнение с в действителния си свят. Само преди седмица отмина акцията на " Черния петък ", за доста от онлайн търговците тя мина под общия знаменател на " Черния ноември " като цяло, т.е., имаше акции, които ни заливаха по имейл, в обществените мрежи, приканваха ни да пазарим артикули, които са оповестени на много бомбастични цени ", сподели специалистът.
Любомир Тулев, специалист по киберсигурност: Капаните са свързани с това, че можем да заплатим за стока, която в действителност да не получим в последна сметка. И нашата информация, която сме дали, не сме я дали на същински законен търговец, а на хакер, на лъжец. Това става по доста способи. Например, посредством регистрация на подправени уеб сайтове. Често когато пазарим, преди да създадем покупката, е хубаво да обърнем внимание във форумите, в интернет какви мнения има оставени за тези уеб сайтове. Да проверим историята на даден уебсайт, по кое време в действителност той е бил основан, доста постоянно такива лъжливи уеб сайтове се основават единствено преди няколко седмици. Когато видиш, че даден уебсайт е основан преди 2-3 седмици, явно има нещо гнило в това. Но като видиш, че уеб сайтът има история, положителни мнения, то тогава няма от какво да се тормозим.
Експертът изясни и какво е фишинг имейл и по какъв начин действа той.
Любомир Тулев, специалист по киберсигурност: Една от насоките на фишинг имейла е вътре да има поместен линк, който да те изманипулира да го последваш и да отидеш на подправен уебсайт - идентично копие на формален уебсайт. Когато въведеш персонална информация - номера на дебитни и кредитни карти, тази информация отива при хакера и той може да злоупотреби, да направи превод във ваш ущърб и прочие.
Любомир Тулев сподели още, че фишинг имейлът също може да съдържа злотворен прикачен файл - прибавен файл, който при инсталиране или събаряне заразява компютъра и дава далечен достъп на хакер да го управлява. Той добави, че образно е изцяло допустимо 100% да копира неповторим имейл адрес, с който споделяме.

Вижте още от диалога във видеото.
 Повдигнаха обвинявания на шестима от групата за фишинг измами Повдигнаха обвинявания на шестима от групата за фишинг измами
Шестима са обвинени по аферата с фишинг измамите, за които ви съобщихме първо в "По света и у нас ". За водач на групата е упрекнат ливанецът с българс...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР