59-ото Венецианско биенале на съвременното изкуство, което беше отложено с

...
59-ото Венецианско биенале на съвременното изкуство, което беше отложено с
Коментари Харесай

Венецианското биенале започва с почит към Украйна

59-ото Венецианско биенале на актуалното изкуство, което беше отсрочено с една година поради коронавирусната пандемия, отваря порти на следващия ден. То е повлияно от войната в Украйна, описа кураторът Чечилия Алемани. 

Голяма, обгорена дървена структура бе издигната в средата на парковото пространство " Джардини “ като алегория на продължаващата съветска война в Украйна. Временната апаратура е сходна на пергола и се появи при започване на седмицата, като преди откриването на Биеналено бе налична единствено за публицисти и публични лица, оповестява " Арт Нюзпейпър ". Тя се издига тъкмо пред американския павилион, конструирана е от ярко дърво, а екипът употребява дребни горелки, с цел да обгори материала. " Техниката горене с огън наподобява нападателна – разяснява Дана Козмина, украински проектант и основател на концепцията. – Но в действителност това прави дървото по-устойчиво и го резервира от въздействието на околната среда. Такава е символиката на войната в Украйна. "  Встрани от структурата се издига огромна конусовидна купчина, построена от чували – отпратка към метода, по който украинците се опитват да опазят статуите и паметниците на културата в градовете си от съветските бомби. Инсталацията е дело на кураторите на украинския павилион на Биеналето Борис Филоненко, Лизавета Герман и Мария Ланко.

В самия павилион Украйна е показана от Павло Маков. Художникът обаче каза пред ДПА във Венеция, че " ориста ни се взема решение на фронта, не тук ". Маков съобщи, че не може да реализира мир с творбата си и добави: " Мога единствено да я продам и да дам парите на армията ". 63-годишният Маков, който е етнически руснак от Санкт Петербург, показва обновена версия на своята работа от 1995 година ``Фонтанът на изтощението``. Триметровата стенна апаратура с вода, падаща по 78 бронзови изваяни фунии, първоначално е отдадена на " неналичието на жизнеспособност в обществото след Съветския съюз ". ``Сега, толкоз години по-късно, обстановката се трансформира и става дума за световно безсилие. Изправени сме пред доста екзистенциални проблеми, освен с природата, само че и посредством подправени вести и политика``, споделя художникът.

Руският павилион ще остане празен, откакто определените създатели Кирил Савченко и Александра Сухарева, дружно с куратора Раймундас Малашаускас, анулираха присъединяване си в символ на митинг против нашествието в Украйна.

От събота до 27 ноември повече от 1500 произведения на 213 актьори от 58 страни ще бъдат показани в ревюто, чиято тематика е " Млякото на фантазиите ", сподели още тя.  Заглавието е отпратка към детска книга на сюрреалистичната авторка Леонора Карингтън (1917-2011), в която тя разказва магичен свят, който непрестанно се преоткрива посредством въображението.

80 страни имат свои павилиони на Биеналето, което се смята за най-важното ревю на актуалното изкуство, дружно с " Документа " в немския град Касел. Фокусът тази година е върху дамите художнички, напомни Алемани. 

За пръв път в над стогодишната история на арт форума България ще има национално участие в две следващи издания. Михаил Михайлов ще показа в Българския павилион в Спацио Рава плана си “Ето къде си ”, куриран от Ирина Баткова. 

 

НА УХО

Откриването на Биеналето съответства и с дебюта на новия български подкаст за модерно изкуство " Говори актьорът " на Маргарита Доровска и Росина Пенчева. Нулевият брой включва и къс диалог с Михаил Михайлов непосредствено от българския павилион във Венеция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР