58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална

...
58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална
Коментари Харесай

Над половината българи не искат еврото, страх ги е от високите цени

58% от българите не поддържат въвеждането на еврото като публична валута в страната. Това сочи изследване, направено от организация Тренд особено за финансовия конгрес NEXT DIFI 2021. Данните показа Анастас Стефанов, шеф на Агенция Тренд.

Допитването е извършено през септември 2021 г и демонстрира, че едвам 21% от сънародниците ни утвърждават промяната на лв., а останалите 21% са дали отговор, че не могат да преценяват.

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последствията от неговото приемане като национална валута. По два от тях има изрично изразена позиция на болшинството от запитаните – цели 71% считат, че въвеждането на еврото ще докара до повишение на цените в България. Също по този начин 65% са на мнение, че страната не дава задоволително информация за последствията от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, защото по множеството от заложените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в Европейски Съюз с въвеждането на еврото, само че въпреки всичко над 40% смятат, че това ще се отрази по-скоро отрицателно на българската стопанска система. Само 15% от запитаните са съгласни с изказванието, че присъединението ни към еврозоната ще понижи лихвите по заемите, 46% считат таман противоположното, а 39% не могат да преценяват.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР