576 милиона лева (295 милиона евро) от консолидирани продажби към

...
576 милиона лева (295 милиона евро) от консолидирани продажби към
Коментари Харесай

Германският концерн Бош отчита значителен ръст в България

576 милиона лв. (295 милиона евро) от консолидирани продажби към трети страни Отлично показване на всички дивизии на Бош в България Броят на чиновниците, в това число тези в неконсолидираните сдружения, се усили с 24% през 2022 година Постоянни вложения в образованието и развиването на чиновниците Бош подкрепя над 15 дела и благотворителни акции на стойност близо 200 000 лв.
Водещият международен снабдител на технологии и услуги Бош означи 30-годишния си празник в България с отлични резултати за финансовата 2022 година

Консолидираните продажби на локалния пазар доближиха 576 млн. лева (295 млн. евро), отбелязвайки растеж от 57% по отношение на 2021 година
-->
„ Високите ни достижения са резултат на упоритата работа на всички дивизии, на напъните на нашите R&D звена и софтуерни инженери, с които затвърждаваме лидерската позиция на компанията във всички бизнес сфери и трансформацията ни във високотехнологична компания. Признателни сме за доверието и лоялността на клиентите и сътрудниците ни, с които към този момент 30 години пишем сполучливата история на Бош в България “, съобщи Константин Конов, основен изпълнителен шеф на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България.



Броят на чиновниците на Бош в България, в това число и в неконсолидираните компании, е към 850 души към 31.12.2022 година – нарастване от 24% спрямо миналата година. Над 630 експерти работят в областта на R&D.

„ Във фокуса ни продължава да е разширението на продуктовото ни портфолио с потребление на достиженията на смарт технологиите и изкуствения разсъдък, следвайки обществения ни ангажимент и с мисъл за околната среда и обществото. Гледаме решително напред и виждаме ролята си в създаване на постоянна бизнес среда в страната посредством нововъведения и имаме вяра, че връзката сред образованието и положителната практическа подготовка е ключът към бъдещото развиване. Очакваме устойчиво показване и тази година, за първите месеци резултатите са обещаващи “, добави Конов.

Бош Инженеринг Център София – иновационен хъб в аутомотив промишлеността

Най-младото звено на Бош в България единствено за пет години разшири екипа си от 100 на близо 600 души и се затвърждава като иновационен хъб, който създава цялостни артикули за подвижността. Инженеринг Центърът на Бош в София взе участие в над 60 интернационалните плана, свързани с технологии за автомобилната промишленост и по-специално разнообразни системи за помощ на лидера, автоматизирано шофиране, AI и електромобилност.

Дейността на Центъра е в унисон със устрема на Група Бош да пренастрои своя бизнес с подвижност към изменящия се пазар и условията на клиентите. Един от стълбовете на бъдещия напредък на компанията ще бъде пазарът на авто програмен продукт, който се чака да се утрои до края на десетилетието.

Посоката, в която продължава да се развива Бош Инженеринг Център София, е създаването на от ден на ден новаторски планове. Центърът уголемява активността си и във връзка с типовете транспортни средства, в които екипите му в България имат все по-сериозно присъединяване – коли, мотори, камиони, електрически колела и други.

Към в началото вложените съвсем 9 млн. лв. за основаването на Бош Инженеринг Център София - през 2022 година компанията влага още близо 6 млн. лв. в съоръжение, програмен продукт, хардуер и интериор на Центъра, който разполага с най-новите технологии и дава вдъхновяващи условия за работа.



Bosch.IO стана Bosch Digital, с цел да форсира дигитализацията на Група Бош

През 2022 година, Bosch.IO България, звеното за планове в региона IoT и AIoT на Бош, предприе значима крачка в своето бизнес развиване, като се сплоти с друга IT дивизия на Bosch и се преименува на Bosch Digital. Промяната беше оповестена при започване на 2023 година след планувана бизнес метаморфоза, като задачата на новото звено е да форсира цифровата промяна на Групата.

Фокусът на компанията продължава да бъде върху IoT и AIoT, като тя предлага съвсем целия набор от услуги, нужни за основаване на умни IТ решения и работи с съвсем всички дивизии на Група Бош.

Следвайки тактиката си за потребление на технологии от най-ново потомство, Bosch Digital България прибавя и нови планове в своето портфолио. Един от най-новите IoT планове на компанията е платформа за видеонаблюдение, посредством която се ръководят камерите и се проучват видео потоците от тях. Сред основните преимущества на платформата е, че ръководи обекти по целия свят, които могат автоматизирано да уведомяват притежатели на здания или търговски площи при сериозни обстановки.

Заедно с увеличението на плановете си, през миналата година българското поделение на Bosch Digital съумя да реализира своите цели и за локално разгръщане на екипа с близо 30% и завърши сполучливо 2022 година с над 250 специалисти.

Впечатляващо показване и развиване на всички дивизии на Бош в България през 2022 година

Бизнес бранш Автомобилни технологии, дивизия Автомобилно съоръжение отбелязва още една сполучлива година. Общият растеж на продажбите по отношение на миналата 2021 година доближи двуцифрена стойност, което докара и до очевидно нарастване на пазарния дял. Сериозно развиване претърпя и сервизната мрежа Бош Кар Сервиз, като в границите на 2022 година тя се разшири с 9 нови колегата до общо 63 сега, което усили пазарното наличие на дивизията. Нов първокласен стадий в развиването на сервизната мрежа и доказателство за високото равнище на обслужване са подписаните контракти за сервизиране и поддръжка на транспортни средства с две от водещите лизингови компании на българския пазар. В подтекста на пътната сигурност е значителен растежът на продажбите на уреди за калибриране на асистиращи системи за водачите ADAS – нов новаторски сегмент от пазара, обвързван с самостоятелните функционалности на актуалните коли. През 2023 година дивизия Автомобилно съоръжение ще се концентрира върху подпомагането и развиването на съществуващата си дилърска мрежа и разширение на продажбите в основния сегмент на автоконсумативите.



Бош Електроинструменти реализира двуцифрен растеж на общите чисти продажби през 2022 година, макар предизвикателната икономическа среда. С това локалното поделение на компанията подкрепя и способства за световната цел на дивизия Електроинструменти за удвояване на оборота до 2030 година Сътрудничеството с World Wild Fund (WWF) Германия поддържа бързата промяна на компанията с фокус към резистентен бизнес и климатична индиферентност. В резултат занимание измервателната техника отсега нататък ще бъде създавана от съвсем изцяло рециклирани материали. Като пионер в литиево-йонната акумулаторна технология, Bosch вкара платформите за споделени акумулатори AMPShare за експерти – спестяващи време, средства и място, с над 30 други професионални марката, и PowerForAll, съвместими с голям брой други занимание марки за домашния занаятчия и градината. Bosch продължава да влага в създаването на нови артикули и решения - наред с непрекъснато разширяващото се портфолио от акумулаторни принадлежности, следва въвеждането на професионална серия градинска техника и ръчни принадлежности.

БСХ Домакински уреди България регистрира рекорден оборот и растеж на общите чисти продажби за 2022 година Благодарение на мощно портфолио от новаторски и качествени артикули и услуги, лоялността на клиентите и комерсиалните сътрудници, както и уговорката на чиновниците, домашен уреди Bosch заеха лидерска позиция на българския пазар. В края на годината компанията показа новата премиум серия фурни на Bosch, която дава отговор на всички условия - от класическа конвекция до стратегии и функционалности, ръководени от изкуствен интелект. Устойчивостта е все по-голям аспект в активността на БСХ и по тази причина новите перални и сушилни Bosch от Серия 8 са от най-хубавия клас на енергийна успеваемост A. В допълнение, интелигентни датчици автоматизирано разпознават размера на зареждане и степента на замърсяване и посредством точно автоматизирано дозиране на препарата икономисват вода и до 38% перилен препарат. Акумулаторната прахосмукачка Unlimited 7 с огъваща се на 90 градуса тръба и LED светлини на четката, която предлага оптималната продуктивност и еластичност, се трансформира за броени месеци в един от най-продаваните артикули.

Дивизия Бош Термотехника реализира положителни резултати и през 2022 година От 1 април 2023 година Бош Термотехника е с ново име – Bosch Home Comfort Group. Преименуването е стъпката, която бе направена в унисон с дефинираната корпоративна цел „ Make. Home. Comfort. Green “. Новото име също по този начин акцентира новаторската продуктова гама и уговорката на компанията да подтиква световния мегатренд към електрификация посредством интензивно разгръщане на бизнеса с термопомпи, хибридни системи и климатизация. През 2022 година динамичността в сектора се резервира. Използването на електрическа енергия в семействата в България спомага за това на пазара Bosch Home Comfort Group да вкарва редица нови артикули. Дивизията регистрира изключително изявен растеж на продажбите на термопомпи, който е по-голям от този на пазара като цяло и тази наклонност следва да се ускорява и развива и в бъдеще – както в страната, по този начин и в международен мащаб.

Дивизия Бош Сградни технологии поддържа бизнеса в България макар световния дефицит в доставките на електронни съставни елементи, както и забавянето на вложенията в местни строителни и индустриални планове, съпътстващи цялата 2022 година Дивизията продължава наклонността на вложение в създаването на високотехнологични артикули и услуги в региона на системите за сигурност и сигурност, основани на най-модерни IP, AIoT и AI решения, като в това време усили фокуса си върху дълготрайната енергийна успеваемост и понижаване на въглеродния отпечатък от лични действия и реализиране на резистентност.



Инвестиции в развиването на чиновниците и построяването на млади гении

Стратегията на компанията по повод развиване на чиновниците и даване на вдъхновяваща работна среда беше отличена с огромните награди за „ Инвестиция в човешки капитал “ в състезанието „ Инвеститор на годината “ на Българската организация за вложения и на Годишните награди за виновен бизнес на Български конгрес на бизнес водачите (БФБЛ). Основен принос за тях има Бош Инженеринг Център София, който предлага на чиновниците си опцията да вземат участие в създаването на новаторски технологии, които трансформират автомобилната промишленост.  

Бош Инженеринг Център София и Bosch Digital поддържат кариерното и професионално израстване на чиновниците си, като по едно и също време с това способстват за основаването на устойчива среда за развиване на нови експерти в IT бранша и автомобилния програмен продукт. И двете звена вземат участие в стратегия за дуално образование на възпитаници в партньорство със софийската Професионална гимназия по електроника " Джон Атанасов ", а Bosch Digital поддържа развиването на учениците от Технологичното учебно заведение „ Електронни системи “ (ТУЕС) посредством менторство и присъединяване в разнообразни техни начинания.

През последната година и половина над 50 млади гении се образоваха сполучливо в двете издания на инженерната академия Bosch ECS Career Camp и получиха опция за сполучлив старт и кариера в областта на автомобилния програмен продукт. Структурата и наличието на програмата са напълно готови от специалисти от Бош Инженеринг Център София, които са потвърдени експерти в своята област.

Новата взаимна мултидисциплинарна бакалавърска стратегия по “Интелигентни системи и изкуствен интелект ” на Технически университет – София и Бош Инженеринг Център София, притегля все по-голям интерес от страна на студентите. През април беше открита и новаторска лабораторията към специалността, напълно финансирана и оборудвана от Бош Инженеринг Център София в техническо отношение.

Всички дивизии в страната сполучливо развиват стажантски стратегии и се включват в разнообразни начинания в партньорство с университети и просветителни организации. Bosch Home Comfort Group провежда серия от на практика професионални образования за студенти в своя трейнинг център. Дивизия Автомобилно съоръжение дава опция за механически курсове на възпитаници в ПГТЕ „ Хенри Форд “.

Бош България подкрепя локалните общности и обществено значими акции

Инициативите на Бош България за подкрепяне на разнообразни дела и благотворителни акции през 2022 година надвишават 15, а общата им стойност е близо 200 000 лв.. Подкрепата на фондации, обществени институции и нуждаещи се е значима част от активността на компанията, защото измежду целите й е да работи отговорно и в полза на обществото и околната среда. Служителите на Бош България интензивно вземат участие в благотворителните акции като посланици на компанията, тъй като имат вяра в положителния образец и доста постоянно сами предизвикват такива акции.

Бош България подкрепя настаняването на нуждаещи се украински бежанци след началото на войната в Украйна и поддържа финансово потърпевшите от наводненията в Карловско с проведени благотворителни акции в партньорство с Български дарителски конгрес и Фондация BCause. Грижата за хора от обществено уязвими групи е измежду главните полезности за Бош България. Сред значимите дълготрайни акции са поддръжката за Фондация „ Нашите недоносени деца “, за „ SOS Детски селища България ” и Фондация „ Светът на Мария “.

Група Бош - прогноза за 2023 и стратегически курс

През предизвикателната 2022 Бош надвиши своите бизнес цели. Доставчикът на технологии и услуги усили продажбите си с 12% до 88,2 милиарда евро, като маржът на EBIT от активността се увеличи от 4 на 4,3%. „ Справихме се майсторски с провокациите на 2022 - и оборотът, и облагата са по-високи от предстоящите, “ сподели доктор Щефан Хартунг, ръководител на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH. Въпреки последствията от пандемията от Covid-19, през първото тримесечие на 2023 година Бош съумя да усили продажбите си с 3,5%. Въпреки умерените стопански вероятности компанията се стреми към растеж на продажбите със 6 до 9% за 2023. Целта за EBIT облагата от активността е към 5%. Макар че икономическата и обществената среда остават взискателни, Бош желае да пораства доста по-бързо през идващите години. „ Целта ни е да реализираме растеж във всички райони по света и да бъдем измежду тримата водещи снабдители на съответните пазари “, съобщи Хартунг.

Борбата с климатичните промени провокира обилни промени в бизнеса и обществото и форсира софтуерния преход. „ Тази софтуерна промяна отваря благоприятни условия за развиване, които желаеме да употребяваме, както в съществуващия ни бизнес, по този начин и в областите, свързани с него, и в напълно нови сфери. В този подтекст слоганът ни „ Техника за живота “ е съвършен – освен когато става дума за главните трендове към електрификация, автоматизация и цифровизация, само че повече от всеки път и във връзка със софтуера и изкуствения разсъдък “, сподели Хартунг. Бош дава отговор на тренда към софтуерно основан авто инженеринг, като преструктурира бизнеса си с доставки за автомобилната промишленост. Бизнес бранш „ Bosch Mobility “ ще дава отговор независимо за бизнеса си и ще има личен мениджърски екип в границите на компанията. Целта е да се обслужват настоящите и нововъзникващите потребности на клиентите още по-добре и по-бързо с персонализирани решения от един източник. Президентът на Бош разгласи, че задачата е преструктурираният бизнес с подвижността да пораства средногодишно с към 6% до 2029, когато ще се доближи годишен оборот от над 80 милиарда евро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР