56 съдилища активно използват изградената от правосъдното министерство система за

...
56 съдилища активно използват изградената от правосъдното министерство система за
Коментари Харесай

56 съдилища ползват видеовръзката на правосъдното ведомство

56 съдилища интензивно употребяват построената от правосъдното министерство система за видеоконферентна връзка , оповестиха от ведомството.

Точките за достъп са ситуирани в 20 правосъдни покои , в които са ситуирани по няколко съдилища, които употребяват системата, а други шест - в пандизите.

Оборудването към този момент се употребява извънредно интензивно, като единствено за месец по видеоконферентните връзки в пандизите са били извършени 39 правосъдни съвещания . Това оповестиха участниците в заключителната конференция по план " Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното потребление във етапите на досъдебно и правосъдно произвеждане, в това число и при трансгранично съдействие в правораздаването ", финансиран от ОПДУ.

По време на конференцията бе демонстрирана връзка по едно и също време със Софийския затвор и с Административен съд София-град . За да може видеоконференцията да бъде употребена оптимално дейно, Министерство на правораздаването към този момент е предложило редица промени в Гражданския процесуален кодекс, Административно-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, изясни по време на събитието зам.-министър Евгени Стоянов.

" Целта ни е измененията в Гражданския процесуален кодекс за видеоконференцията да бъдат импортирани в Министерски съвет до края на юни. Проектът беше оповестен за публично разискване, което завърши на 19 юни ", изясни Стоянов. Екип от правосъдното ведомство обработва предложенията и в случай че планът бъде утвърден от Министерския съвет, ще бъде импортиран в Народното събрание.

" Реализирането на този план ще докара до обилни финансови икономии в бъдеще. Само докарването на един предпазен очевидец от чужбина за чуване пред съд коства няколко хиляди евро. Да не приказваме за пътните разноски на движимости лица, които пътуват през цялата страна, с цел да потвърдят за 2 минути своята експертиза ", добави шефът на Национална следствена служба Евгени Диков.

" Милиардният бюджет на правосъдната система не се харчи главно за заплати на чиновниците, а за разходи по каузи . С помощта на видеоконференцията доста от тях могат да бъдат спестени ", поддържа го сътрудника му Севдалин Мавров .

На събитието участваха зам.-министърът на правораздаването Евгени Стоянов и членовете на Висшия правосъден съвет (който е сътрудник на Министерство на правосъдието по проекта) Евгени Диков и Севдалин Мавров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР