550 милиона лева вече са стигнали до бизнеса, като по

...
550 милиона лева вече са стигнали до бизнеса, като по
Коментари Харесай

Л. Борисов каза новите помощи за бизнеса

550 милиона лв. към този момент са стигнали до бизнеса, като по още 440 милиона лв. тече процеса по разплащане. Това рапортува икономическият министър Лъчезар Борисов на изключителното държавно съвещание през днешния ден. Той посочи, че по мярката изпълнявана от Национална агенция за приходите, за чието осъществяване бяха нужни и законодателни промени, към този момент са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

„ 8163 компании ще получат близо 116 милиона лв. по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на аварийния лист от процедурата за поддръжка на микропредприятия. По нея бяха подкрепени към този момент над 21 000 компании със 173 милиона лв.. Обещахме на бизнеса, че и аварийните описи ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микрокомпании ще получат още към 26 милиона лв. “, рапортува министър Борисов.

По отношение на процедурата за междинни предприятия към този момент са изпратени поканите до безусловно всички компании, които сполучливо са минали оценката и сега се чака бизнесът да показа своите доклади и да подпише договоритеси. По тази процедурата 1 703 броя планови оферти ще бъдат финансирани с безплатна помощ в размер на 233,6 млн. лв..

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че всички ограничения се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „ SURE “. „ Каквито и ограничения за подкрепяне и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма искания, че която и да е мярка може да замести действителния бизнес. Това са ограничения, които имат за цел да запазят служащите и предприятията, а не да компенсират естествения стокооборот “, съобщи Дончев. Вицепремиерът опроверга и появилите се спекулации във връзка с целите на държавното управление. „ Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко дружество ни е приоритет, всеки ангажиран ни е приоритет. И в случай че някъде се постановат ограничавания, това е не тъй като имаме снизходително отношение към който и да е било бранш. Това е само в тази ситуация, когато работата на един влиза в спор със опазването на здравето и основава опасности за здравето и живота “, добави Дончев.

Подкрепата, която държавното управление е осигурило за опазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията досега възлиза на близо 2 милиарда лв., стана ясно по време на съвещанието.

С разплатените към този момент ограничения по линия на Министерството на труда и обществената политика, възлизащи на към 1 милиарда лева са непокътнати 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно повишаване на безработицата в страната. В резултат в края на предходната година безработицата в България доближава най-ниската стойност след края на изключителното състояние от месец май, а все още продължава да бъде също под 7%., заяви държавната осведомителна работа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР