55 костенурки от Спасителния център в несебърското село Баня не

...
55 костенурки от Спасителния център в несебърското село Баня не
Коментари Харесай

Костенурките от Спасителния център в несебърското село Баня не спят зимен сън

55 костенурки от Спасителния център в несебърското село Баня не спят зимен сън. Вече е края на януари, само че влечугите са будни. Причината по тази причина е, че те са болни от рахит и се постанова да бъдат подложени на особено лекуване с UV лампи, които им обезпечават изкуствена топлота. Така те губят визия за сезона. Костенурките или така наречен " врачани " са с увреждания, защото дълготрайно време са били затворени в апартамент във Враца. Друга част от костенурките в центъра са заспали много късно, поради топлото време.

55 костенурки не спят зимен сън, защото са заболели от рахит. Причина за болестта на костната им система е неналичието на слънчева светлина. В продължение на 10 години стара жена от Враца ги е събирала и отглеждала в жилището си. След нейната кончина костенурките са настанени в Спасителния център за лекуване, защото черупките им са хлътнали.

" Крайниците се поразяват главно, само че и освен. Има забележими промени в черупката и тези костенурки са слаби. Те не могат да копаят, не могат да се заровят, с цел да заспях зимния си сън, тъй като всяка костенурка като пристигна късна есен влиза подземен, заравя си дупка и там остава до пролетта. Когато няма тази мощ на крайниците, те остават на повърхността и могат да загинат ", сподели Ива Лаловска, шеф на Спасителен център за костенурки.

В лечебницата се отглеждат 55 на брой костенурки, които са сложени в специфични огромни съдове. В тях има и кост от сепия, с цел да могат да получават нужното количество калции. Съдовете са постлани със субстрат, който съставлява пшенични пелети.

" Отделно наложително UV лампа, която им дава по този начин нужното облъчване, което имитира слънчевото и с помощта на него и на витамин Д те съумяват да преодолеят тази уязвимост на костната система ", изясни Ива Лаловска.

Липсата на сън обаче в този случай има удобен резултат върху влечугите.

" Този калции, който те поемат и с UV светлината, и с спомагателни калциеви надбавки, и такава храна, която е богата на калции, това ще им помогне. В останалите случаи, когато взимаме костенурка и изкуствено я държим дейна, това въздействам и върху метаболизма и върху енергийния баланс и изключително доста такива животни затлъстяват ", сподели Ива Лаловска.

И до момента в който едни похапват зелени марули, други са в заспалост и спят зимен сън от декември.

" Така се заравят подземен, че когато човек мине от горната страна по нищо не проличава, че там има нещо. За да са още по-защитени и да се имитира естествената среда постилам с дъбова шума. Много постоянно те сами си намират някакво изсъхнало местенце ", сподели още Ива Лаловска.

Кария, 5 година: " Ние отиваме на църквата да берем трева, тъй като няма у нас. И доста оказвам помощ на мама да се грижи за костенурките и да ги храни. "

Заради топлото време някои от бебетата костенурки обаче са заспали извънредно късно.

" Около Коледа имаше няколко излезли в своите си бебешки заграждения. Мъничките тъй като се заравят ужасно малко, напълно близо са до повърхността на земята и при едно стопляне на времето те елементарно усещат слънчевата топлота и излизат. Само, че не се хранят и това им играе неприятна смешка, тъй като на пролет се разсънват и са с липса на запас енергиен, стават доста податливи на заболявания и елементарно умират ", описа Ива Лаловска.

Най-възрастната костенурка, която е на 75 години, към този момент е заспала своя бездънен зимен сън на ето това място. Интересен факт при спящите костенурки е, че вършат до 4 вдишвания в минута, по тази причина и живеят толкоз дълго.

Чрез дарения фондацията към този момент съумя да обособи амбулатория за нуждаещите се костенурки. Сега се търсят още веднъж доброволци за създаване на кухня за влечугите.

" Предстои пред лечебницата да се направи един ъгъл, който да ми икономисва напъните да мия по-далеч съдовете на костенурките, там да мога да разрязвам храната. Т. е една покрита част със съответното ВиК, ел. апаратура ", добави Ива Лаловска.

Ива признава, че разчита най-вече на помощ от доброволци след гибелта на своя сътрудник, който е създател на Спасителния център. След борба в съда тя получава правата на Фондацията и през днешния ден сполучливо се грижи за стотици костенурки в потребност.

Репортаж: Елеана Цанова, Никола Генчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР