51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно

...
51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно
Коментари Харесай

„Маркет линкс“: При избори днес ГЕРБ-СДС първи с над 6% разлика пред ПП

51% считат, че политическата отговорността при крах на това Народно заседание да гласоподава постоянен кабинет би била на всички политически сили, в това число и на президента. 14% считат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на „ Продължаваме промяната “.

Това демонстрират данните от ново изследване на „ Маркет ЛИНКС “, финансирано и осъществено взаимно от bTV и “Маркет ЛИНКС ”, извършено измежду 1022 лица над 18 година в страната в интервала 10-20 декември 2022 година по методите на директно, персонално изявление и онлайн анкета.

„ За страдание, от позиция на политическата обстановка в страната българските жители дават доста ниски оценки. Изразяват своето безпокойство и страхове от това по какъв начин ще се развива България като цяло “, съобщи социологът Добромир Живков.

По думите му всички публични упования са свързани с това дали ще има постоянен кабинет.

„ Виждаме огромен спад на удовлетворението от развиването на страната. Около 10% считат, че страната се развива в положителна посока, до момента в който близо 85% считат, че страната се развива в отрицателна посока. Това са исторически ниски равнища на премерване на този знак “, добави социологът.

За първи път се регистрират малко по-висока степен на съмнение към президента, в сравнение с доверие.

„ През годините той се радваше на доверие от към 55%. Сега 40% от интервюираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова “, сподели Живков.



43% нямат доверие на служебния министър председател Гълъб Донев, до момента в който 18% имат доверие. Понастоящем държавното управление и в частност служебният министър председател остават в сянка, главния фокус е върху политическите водачи и всички те означават спад през последните месеци.

Според социолога политическата рецесия води до спад на доверието в политическата класа.

76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ и някогашен министър председател Кирил Петков, до момента в който 19% му имат доверие.

57% считат, че е значимо да има машинно гласоподаване, с цел да има почтени избори, 25% не поддържат това изказване, а 18% не могат да преценяват.

„ За страдание, готовността за гласоподаване понижава. Понастоящем подготвеност за гласоподаване показват единствено твърдите партийни електорати “, съобщи Добромир Живков.

32% декларират, че твърдо ще гласоподават, 26% сигурно няма да гласоподават, 16% се двоумят.

Според интервюираните при предварителни избори първа политическа мощ е ГЕРБ, втора е „ Продължаваме промяната “, трета Движение за права и свободи, четвърта „ Възраждане “, следвани от Българска социалистическа партия, „ Демократична България “, „ Български напредък “ и „ ИТН “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР