51-годишният Стефан Герганов и вече пълнолетният му син Марио Герганов

...
51-годишният Стефан Герганов и вече пълнолетният му син Марио Герганов
Коментари Харесай

Непълнолетен уби човек с джипа на баща си, съд и адвокат спорят за обвинението

51-годишният Стефан Герганов и към този момент пълнолетният му наследник Марио Герганов се изправиха през днешния ден пред Окръжен съд- Пловдив за породена злополука със смъртен случай край Калофер. Разпоредителното съвещание по делото обаче пропадна, защото магистратите решиха, че има позволена неточност в обвинителния акт.
Прочетете още
Инцидентът е станал на 12- ти август 2021 година, като бащата е дал автомобила си на неправоспособния си наследник. Според обвинителния акт против подсъдимия Марио Георгиев- към оня миг малолетен и недееспособен лидер, е повдигнато обвиняване за това, че на посочената дата по пътя сред Калофер и Калоферски мъжки манастир при ръководство на джип,  който е благосъстоятелност на татко му Стефан Герганов  е нарушил разпоредбите за придвижване: Като лидер, младежът е не се е съобразил и не  е понижил скоростта на придвижване, до момента в който влиза в завой и по несъобразителност е предизвикал гибелта приятелката му, която е била в автомобила- Мария Караиванова. Срещу бащата Стефан Герганов също е повдигнато обвиняване.

В правосъдната зала през днешния ден участваха и двамата обвинени, както и потърпевшите родители Антония Караиванова и Димо Караиванов. Те пожела да се конституират като частни обвинители и бяха представлявани от юрист Евдокия Кемалова. Защитниците на Стефан Герганов и сина му, юрист Марковски и юрист Батрев показаха желанието си кратко разследване, като обвинените ще признаят изцяло събитията разказани в обвинителния акт и по този начин наказването им ще бъде понижено с една трета.

След като в детайли изслуша страните обаче, арбитър Петко Минев реши, че фактически в обвинителния акт има позволено нарушаване и в случай че прокуратурата показа тезата на магистратите би трябвало да го поправи. Касае се за наточна правна подготовка.

Адвокат Кемалова не беше съгласна с тезата на арбитър Петко Минев. Тя сподели пред медиите, че е това решение ще бъде обжалвано от нейна страна и от страна на подзащитните й.

„ Съдът одобри, че има значително отстранимо процисуално нарушаване, а точно, че погрешно е прибавен член 63 от Наказателния кодекс, защото подсъдимият Марио Герганов е малолетен, само че е бил навършил 16 години, а е посочена 63 наредбата, която касае наказване при редуцирането до 5 години, вместо от 3 до 8 години. Лично аз смятам, а такава е и безспорната процедура на Върховния съд, че приложението на член 63 от Наказателния кодекс се ползва служебно от съда и това не е отстранимо значително процисуално нарушаване, защото квалификацията на осъщественото действие вярна, "   добави още юристката.

Мярка за неотклонение " подписка " наложена по отношение на мъжа и сина му бе доказана от Окръжен съд- Пловдив.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР