50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена. Това

...
50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена. Това
Коментари Харесай

50 литра по-евтино гориво на месец. Кой ще се възползва?

50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена. Това разисква държавното управление, като ще има отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин и дизел. Съобщението направи пред Нова телевизия заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

„ Това ще важи за физически лица, т.е. такива, които няма да вземат фактура. Отстъпката ще се получава непосредствено сега на зареждане ”, добави той.

„ 50 литра са задоволително количество, което ще ви стигне за много дълъг интервал. Към момента не се разискват други ограничавания ”, разгласи Данаилов.

По думите му схемата е сходна на обезщетенията и помощите, които се получават за електрическа енергия. „ Надяваме се още в границите на този месец да почистим всички елементи с търговците и това да започва от идващия месец ”, означи енергийният заместник-министър.

Той разяснява и новината, че министър-председателят Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис доставки на полутечен газ към България на цени, под тези на " Газпром ".  „ Работа по концепцията за доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати стартира още от февруари. Това е завършване на извършените диалози през този интервал ”, означи Пламен Данаилов.

Според него съответната цена зависи от доста условности, в това число по какъв начин ще се прави доставката. „ В момента не разполагам с конкретика. Напълно е допустимо тя да е по-ниска от тази на „ Газпром ”, тъй като тя е много висока ”, разяснява Данаилов. И добави: „ Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, сигурно става задоволително висока и може да бъде и по-висока от тази на полутечен природен газ ”.

Запитан дали става въпрос за регулярни или краткотрайни доставки, той отговори: „ По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност сред Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен за започване на регулярни доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати ”.

„ Уверени сме въпреки всичко и разчитаме, че връзката сред България и Гърция ще стане в период и ще получаваме едно огромно количество от потребностите, които ние имаме, по тази връзка ”, уточни заместник-министърът на енергетиката.

„ Важно е да се знае, че би трябвало да вървим към понижаване на потреблението на природен газ и към нови технологии. Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, тъй като имаме всички условности това да се случи – имаме сила от възобновими източници и задоволително вода. Това е бъдещето ”, безапелационен бе той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР