50-годишният изпълнителен директор се издигна по време на прочутия кървав

...
50-годишният изпълнителен директор се издигна по време на прочутия кървав
Коментари Харесай

Руският олигарх Дерипаска е пред фалит заради санкциите от САЩ

50-годишният изпълнителен шеф се издигна по време на фамозния кървясъл безпорядък на съветската алуминиева промишленост през 90-те години на предишния век

© Ruben Sprich Още по тематиката
Китай и Съединени американски щати вървят към комерсиална война, която не желаят

Пекин наложи мита до 25% за американски артикули на стойност 3 милиарда $
2 апр 2018
Съединени американски щати приготвят мита за китайския софтуерен и телеком бранш
20 мар 2018
Митата на Съединени американски щати върху стоманата - фокус на срещата на върха на Г-20

Берлин предизвести Вашингтон да не прави опити да раздели Европейски Съюз по въпроса
19 мар 2018
Как наложените от Съединени американски щати мита върху стоманата могат да се отразят на финансовите пазари

Притесненията са за поевтиняване на $ и изострени търговски връзки с редица страни
13 мар 2018
Съединени американски щати вкараха с леки отстъпки митата при вноса на стомана и алуминий

Канада и Мексико ще бъдат краткотрайно освободени от тях, други страни също могат да желаят отстъпки
10 мар 2018 След като Съединени американски щати постановиха най-строгите си наказания против съветските металургични компании предишния петък, акциите на съветския алуминиев колос " Русал ", притежаван от олигарха Олег Дерипаска, се сринаха на тържищата. Само в понеделник най-големият производител на алуминий отвън Китай загуби половината си пазарна стойност, заяви Bloomberg. Във вторник спадът продължава, като книжата се намаляват с още 7.6%.

Последствията
При затварянето на фондовата борса в Хонконг - един от пазарите, където се търгуват акциите на " Русал ", цената им падна с 50% поради бягството на вложителите от изолирания от американския пазар и кредитиране съветски олигарх. Сривът изтри над 3.5 милиарда $ от пазарната капитализация на компанията, която обезпечава близо 7% от международното произвеждане на алуминий. На борсата в Москва акциите в средата на комерсиалния ден паднаха с над 23%, като това е най-големият спад от 4 години. В резултат на глобите рублата се намали до тригодишно дъно, а кредитният риск на страната се повиши.
" Русал " излезе с изказване, в което сподели, че глобите " могат да доведат до механически банкрут по отношение на избрани кредитни отговорности на групата ", а анализатори споделят, че " това е икономическо ликвидиране за компанията ".

Предизвикателствата

Ефективността на ограниченията на Съединени американски щати изпрати шокови талази на финансовите пазари на Русия, защото търговците се боят, че корпоративните империи, следени от други олигарси, също биха могли да бъдат глобени.

" Русал " в този момент е изправена пред предизвикването да управлява бизнес с клиенти като Toyota, до момента в който е в черния лист на западния финансов свят. Кремъл се пробва да даде помощ на засегнатите от последните наказания олигарси, само че неговите благоприятни условия са лимитирани. Правителството не е прецизирало какъв тип поддръжка ще обезпечи. За Дерипаска, от дълго време считан за един от най-спорните олигарси наоколо до президента Владимир Путин, глобите водят до " изпадане " от западните бизнес среди. Магнатът е прочут с годишните си празненства в Давос и влезе в заглавията в Съединени американски щати предходната година поради бизнес връзки с някогашния началник на акцията на Доналд Тръмп Пол Манафорт. Дерипаска е плащал на Манафорт по 10 млн. $ годишно, с цел да лобира за съветските ползи. Санкциите са свързани точно с тези му дейности и съветската интервенция в американските президентски избори.

50-годишният изпълнителен шеф се издигна по време на фамозния " кървясъл безпорядък " на съветската алуминиева промишленост през 90-те години на предишния век. Десетки починаха в спора и доста други бяха ранени, в това число двама от мениджърите на Дерипаска.

При оповестяването на глобите американското министерство на финансите заяви за " изказванията, че Дерипаска е подкупил държавен чиновник, наредил убийството на предприемач и има връзки с съветска проведена престъпност ".

" Дерипаска постоянно е бил лицето на съветските метали в международен мащаб ", съобщи Ливия Пагджи, шеф по политическия риск в консултантската компания GPW&Co. в Лондон. " Той може да продължи да прави бизнес в Русия, само че бизнесът му на западните пазари е съществено обиден. "

Дерипаска назова аргументите за глобите " безпочвени и неуместни ". Милиардерът твърди, че бизнесът му е процъфтявал доста преди Путин да пристигна на власт и неведнъж е отричал всевъзможни злоупотреби.

Отговорът на Русия

В отговор съветското държавно управление съобщи, че обмисля ответни ограничения против Вашингтон и икономическа поддръжка за съветските компании, наранени от глобите, в случай че техните позиции продължат да се утежняват. " Инвеститорите се опасяват, че в този момент всяка съветска компания е изложена на риск от наказания ", сподели Вадим Бит-Авагрем, управител на " Капитал асет мениджмънт " в Москва.

Администрацията на Тръмп наложи наказания на 7 олигарси и 12 компании, както и на държавната компания за експорт на оръжия " Рособоронекспорт ". Вашингтон изясни, че ограниченията се постановат по закон, признат поради намесата на Русия в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, както и за намесата ѝ в споровете в Сирия и Украйна.

Последствията върху цената на алуминия

Цените на метала, жизненоважен за производството на самолети и коли, скочиха, защото търговците се тормозят от несигурността на доставките, подбудена от евентуалния банкрут на " Русал ". Цените на алуминия се покачиха с 4% до 2124 $ на метричен звук на Лондонската железна борса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР