5 лева удари цената на кюфтетата и кебапчетата, които се

...
5 лева удари цената на кюфтетата и кебапчетата, които се
Коментари Харесай

Арести на Шипка нахръх празника. Търговците с подли схеми изтъниха джоба на родолюбците

5 лв. удари цената на кюфтетата и кебапчетата, които се разграбваха като топъл самун в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола в прохода Шипка, оповестява „ Телеграф “.
Още преди изгрев слънце монументът бе цялостен с патриотично настроени българи. Хората изкачваха върха през целия празничен ден.
Търговците се бяха погрижили за бързата си облага, като предлагаха храни и питиета с много високи надценки. Продаваха се също флагове, магнити и всевъзможни сувенири, както и картички с аспект към Шипка.
Байраци
Хиляди се стекоха на върха, развявайки български и съветски флагове за церемонията по случай 146 години от Освобождението на България. Присъствието на знамената на Русия тази година бе осезаемо. Буквално всяко второ знаме бе съветско. Мнозина бяха избрали да дойдат с национални носии, други пък с военни униформи. Имаше и хора с тениски Съюз на съветските социалистически републики и шапки със сърп и чук.
Полицията не спираше никого. Униформените обясниха за „ Телеграф “, че няма предписание да не разрешават на хората да развяват съветски флагове. Въпреки това при идването на формалните лица няколко индивида бяха задържани.
Освен мощни освирквания и крясъци „ Оставка “, отправени към ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, имаше и по-буйни родолюбци, които хвърлиха шишета от минерална вода по преминаващата делегация и това наложи задържането им.
Въпреки че имаше строги инспекции на построен контролно-пропусквателен пункт при стълбите, водещи към паметника, а от полицията бяха безапелационни, че има възбрана за партийни байраци, такива също всеобщо се виждаха, основно на „ Възраждане “ и Вътрешна македонска революционна организация. На фона на освиркванията към ръководителя на Народното събрание президентът Румен Радев бе бурно приветстван.
Сватба
Измежду бурното въодушевление на множеството една госпожица сподели „ да “ на своя обичан. Двамата бяха облечени в национални носии от кюстендилския край. С тях имаше още няколко младежи, които обясниха, че са фолклорна групировка от Сапарева баня. От другия завършек на паметника пък се изви огромно кръшно българско хоро, несъмнено, в акомпанимент на рефрена „ Бяла роза “.
Пяха се още църковни песнопения, военни маршове и патриотични песни. Оказа се, че на върха са се изкачили и няколко хора от разнообразни читалища в страната, а децата от тях припяваха в един глас с огромните. Най-обединени на паметника бяха българите, щом военният оркестър засвири националния химн. Тогава всички запяха с цялостни гърла, а ехото им отекваше надалеч в Балкана.
„ Идваме тук всяка година, тъй като обичаме България и сме патриоти. Не желаеме война, а мир. Но не може да се отхвърля историята и че Русия ни е освободила от турско иго. Ние сме българи и пазиме българщината “, разяснява за „ Телеграф “ млад мъж, облякъл национална носия. Друг по-възрастен добави – „ Не бива да разделят народа политиците. Не бива да разделят хората и да спорят кой е същинският празник на България “.
Над 15 км опашка от коли под прохода
Проходът Шипка бе затворен за коли, а до първите блокади от полиция водеха цялостни тапи, достигащи до над 15 км. Километрични опашки не разрешиха на доста българи да доближат Паметника на свободата.
Проходът напълно запълни потенциала си и се наложи да бъде затворен. След като паркираха колите си, хората продължаваха пешком по различен маршрут. Към паметника някои избраха да тръгнат по екопътеката зад Руската черква, която е с дължина към 3,5 км.
Радев прикани за единство, Желязков за горделивост
Президентът Румен Радев прикани народа за единство в словото си от връх Шипка. „ 3 март е нашата памет и поклонение пред саможертвата на генерации българи, съхранили искрата на вярата и битката в дългата зима на робството – сподели Радев. – Няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделянето отстъпиха пред силата на Трети март не от съвест, не от почитание към историята, не от респект към костите на предците ни, а само с помощта на безапелационната увереност на болшинството българи “, акцентира президентът.
Председателят на Народното събрание Росен Желязков пък съобщи, че българите би трябвало да се гордеят, че са отвоювали свободата и независимостта си. „ Няма друго място, което по този начин символно да въплъщава националната горделивост, националния блян, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето родно място, от този връх “, сподели Желязков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР