49-годишният Абдулах Абдулахед - един от тримата сирийци, задържани за

...
49-годишният Абдулах Абдулахед - един от тримата сирийци, задържани за
Коментари Харесай

18-годишният Ахмад надъхвал Омар да кара бясно автобуса, премазал полицаите

49-годишният Абдулах Абдулахед - един от тримата сирийци, арестувани за касапницата с рейс с мигранти, който умъртви двамата служители на реда в Бургас, е бил мозъкът на каналджиите.

Според прокуратурата Абдулах бил индивидът, обезпечил рейса, в който бяха транспортирани 47 незаконни мигранти. Той имал механически знания и обяснил на Омар по какъв начин да ръководи автобуса. Двамата дружно проучили маршрутите, като 49-годишният сириец взел участие в цялостната организация.

Това стана ясно в Бургаския областен съд в неделя, където бяха гледани ограниченията за неотклонение на тримата сирийци. Обвиняеми за незаконен трафик са още 18-годишният Ахмад Муфед и 15-годишният Омар Аднан, който е карал рейса, премазал полицейската патрулка.

На място починаха служителите на реда Йордан Илиев, на 31 година, и 42-годишният му сътрудник Атанас Градев. Кървавият случай стана на разсъмване на 25 август на оживеното бургаско кръстовище “Трапезица ”.

47-те незаконни сирийци са били не по седалките в рейса, а на пода, имало и 4-годишни деца

Те били принуждавани от Ахмад да мълчат. Младежът качил незаконните мигранти в автобуса в региона на странджанското село Стоилово.

Ахмад окуражавал Омар да кара лудо рейса, нахъсвал го и по време на полицейското гонене, стана ясно още в съда.

Омар, Ахмад и Абдулах са упрекнати в тежко съзнателно закононарушение, за което законът планува от 1 до 6 година затвор и санкция от 5000 до 20 000 лева, припомниха от прокуратурата.

За разлика от Омар, който бе представляван от длъжностен бранител, сънародниците му Ахмад и Абдулах бяха упълномощили юристи от старозагорската гилдия.

Още при започване на правосъдното съвещание прокуратурата зададе няколко въпроса на Омар, свързани с неговата идентичност и живота му, преди да бъде настанен в бежанския лагер в Харманли, където прекарал към 10 месеца.

Стана ясно, че той е роден в сирийския град Кобани, не е учил и не е работил нищо в родината си. Миналата година дружно с родителите си съумява нелeгално да стигне до Турция. В момента родителите му живеели на квартира в Адана. Омар съобщи, че няма документи за идентичност.

“Съжалявам пред целия български народ. Не желаех да стане по този начин. Имах потребност от пари,

с цел да доведа родителите си в България. Не съм възнамерявал злополуката. Искам да ми простите. Никога няма да нарушавам законите ”, съобщи младежът в правосъдната зала.

Съучастникът му Ахмад пък сподели, че се е хванал с трафика, тъй като нямал никакви пари и гладувал. Той познавал Омар от лагера в Харманли.

49-годишният Абдулах пък изясни, че бил сериозен човек, татко на 4 деца. Избягал от Сирия поради войната. Имал работа в България

и получавал положително отношение от българите. Не допускал, че ще се случи всичко това, и изрече съболезнования за починалите служители на реда.

Въпреки разкаянието на тримата чужденци съдът ги остави в ареста, като им наложи най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража ”.

Според прокурор Мария Маркова тримата сирийци са взели участие в доста добре проведена скица за трафик, най-вероятно прилагана и обратно във времето.

От държавното обвиняване припомниха, че Омар постоянно бягал и отсъствал от бежанския лагер, както и че при зародил спор сред чужденци и чиновници в лагера поради незаконна търговия младежът е взел участие в нахлуване над българите, атакувани с пръчки, ножове и железни боксове.

Това е втората мярка за неотклонение за 15-годишния Омар Мохамад Али Аднан, който е упрекнат и за убийството на двамата служители на реда с управлявания от него рейс.

В събота - 27 август, окръжният съд му наложи мярка “задържане под стража ” с претекста, че сириецът може да се укрие или извърши ново закононарушение поради характеристичната оценка, издадена от управата на бежанския център в Харманли, както и от обстоятелството, че Омар е избягал от мястото на престъплението.

Минути след злополуката младежът съумял да стигне с такси до гарата и да се качи на трен. Задържан е часове по-късно в Първомай.

В хода на следствието се появи подозрение за заявената от самия Омар възраст – дали той в действителност е на 15 година, или е пълновръстен и може да понесе цялата суровост на закона.

Според наблюдаващия прокурор Димитър Узунов имало разминаване сред това, което обвиненият е заявил пред емиграционните управляващи у нас при издаването му на документ за краткотрайно престояване, и евентуално последвалата информация до Сирия.

От държавното обвиняване не разкриха детайлности, само че съгласно осведомени разминаването е няколко години. Така Омар може да се окаже не на 15, а с навършени 18 година

Ако бъде потвърдено, че е пълновръстен и бъде приет за отговорен, присъдата му за убитите служители на реда няма да бъде редуцирана. По закон наказването е до 20 година или даже доживотна присъда.

Ако обаче не бъде потвърдено, че сириецът е пълновръстен, може да получи от 3 до 10 година затвор. Възможно е да бъде назначена ДНК експертиза, посредством която да бъде открита действителната възраст на сириеца.

Самият Омар признал, че е прегазил служителите на реда, само че твърдял, че натиснал спирачките на автобуса, а те отказали. Според прокурор Димитър Узунов обаче при типа на патрулката лидерът на автобуса дори нараснал газта.

Според отбраната на Омар сириецът изпълнявал заповеди по телефона от Турция, където се подвизавал уредникът на схемата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР