49-годишна жена от Царево бе задържана заради нанесена средна повреда

...
49-годишна жена от Царево бе задържана заради нанесена средна повреда
Коментари Харесай

Повдигнаха три обвинения на майка, изхвърлила 8-годишния си син от колата

49-годишна жена от Царево бе арестувана поради нанесена междинна щета на 8-годишния си наследник. Това заяви през днешния ден Областната дирекция на МВР- Бургас.

Разследването по случая почнало, откакто на 1 август е получен сигнал, съгласно който на 29 юли на " Царевски път " дамата издърпала и изхвърлила от купето на лекия си автомобил детето.

Незабавно било формирано бързо произвеждане, а майката- арестувана.

По искане на Районна прокуратура - Бургас й е постановена насилствена мярка " задържане под стража ". На потърпевшото момченце е осъществен разпит в " синя стая " в наличието на квалифицирани психолози, арбитър от Районнен съд - Бургас и необикновен представител.

Впоследствие бързото произвеждане е обединено с друго досъдебно произвеждане против арестуваната, формирано по отношение на подаден сигнал за това, че през непостоянен интервал от време на тази година тя е оставила без контрол и грижа двете си малолетни деца на 5 и 8 години.

По-късно от Окръжен съд- Бургас оповестиха, че мярката на Ваня Я. е променена с " подписка ". Делото бе гледано по тъжба на обвинената и нейната отбрана.

Жената е привлечена като обвинена за общо три закононарушения. За това, че на 29 юли 2023 година вследствие на дърпане и изхвърляне от автомобил, предизвикала лека телесна щета на малолетния Б.Г., като действието е осъществено при изискванията на домашно принуждение (престъпление по член 131, алинея 1, т. 5а, вр. член 130, алинея 2 НК). Подчертаваме, че тук от съда дефинират телесната щета като " лека ", а не " междинна ", както бе посочено от полицията.

Ваня Я. е обвинена за това, че за непостоянен интервал от време, от началото на 2023 година до сегашния миг, в гр. Царево, оставила без контрол и задоволително грижи двете си деца - Б.Г. и А.Г. и с това основала заплаха за тяхното физическо, душевно и морално развиване (престъпление по член 182, алинея 1 НК), както и за това, че тормозила и обиждала своите деца (престъпление по член 187 НК).

Престъпленията, за които Ваня Я. е привлечена като обвинена не са " тежки " по смисъла на закона, счита съдът. За закононарушенията по член 131, алинея 1, т. 5а, вр. 130, алинея 2 Наказателен кодекс и по член 187 от Наказателен кодекс даже е планувано различно наказване " Пробация ".

Според въззивната инстанция, от събраните до този миг доказателства може да се допусна опцията, Ваня Я. да е осъществила закононарушението по член 182, алинея 1 от Наказателен кодекс. От друга страна, актуалният правосъден състав откри, че не съществува действителна заплаха обвинената да се укрие или да извърши закононарушение.

Обвиняемата е трудово ангажирана, не е осъждана и против нея няма други неприключени наказателни производства. Опасенията на първоинстанционния съд, че " очевидно систематичното малтретиране на децата се е трансформирало в всекидневно държание на обвинената " и че " това й държание ще продължи и за в бъдеще " са мощно пресилени, регистрират от Окръжен съд - Бургас.

Допълват, че със случая са осведомени чиновниците от Дирекция " Социално подкрепяне " - Царево, като при вероятно констатиране на непозволени дейности от страна на Ваня Я. по отношение на двете деца, могат да бъдат подхванати подобаващи ограничения за протекция.

С оглед на изложените съображения актуалният правосъден състав одобри, че не са налице заплахите по член 63, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, обуславящи вземането на най-тежката мярка за неотклонение. Това постанова изменение на избраната по отношение на обвинената мярка за неотклонение " задържане под стража ", като същата бъде сменена с " подписка ".

Определението на Окръжен съд - Бургас е дефинитивно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР