48-ата Световна икономическа среща в Давос приключи преди няколко дни.

...
48-ата Световна икономическа среща в Давос приключи преди няколко дни.
Коментари Харесай

Център за джентълмени на съдбата

48-ата Световна икономическа среща в Давос завърши преди няколко дни. Антуражът на цилиндрите и бомбета остана в предишното, само че магическият скиптър е оживял и към момента основава мечтаната магическа действителност. Това е по-скоро координационен център на джентълмените на ориста, на западния модел на стопанската система. Именно тук се вземат решение какви пирамиди могат и ще бъдат построени и какви „ балони “ ще се надуват.

В обстановката, в която Доналд Тръмп, размени тежката шапка на хегемона, с не по-леката шапка на международен водач, Ангела Меркел и Емануел Макрон се пробваха да тестват тази шапка. Струва ми се, че даже и за двамата дружно, тя е прекомерно огромна. Китай, както знаем, няма нищо срещу сходна роля. При изискванията на сегашна рецесия ще бъде мъчно освен да се резервира междинната класа, само че даже за относително богатите не се дават гаранции за личното им оцеляване. Условно богатите ще бъдат погълнати от свърхбогатите, т.е. от тези с същинските пари. На първо място, обект на преработване, ще бъдат по този начин наречените „ млади пари “. В тази зона попада и цялата постсъветска олигархия. Но освен … Всъщност процесът на преработване на „ младите пари “ към този момент върви …

Основният въпрос на форума беше опасността от втора вълна на международна финансова рецесия и ограниченията за попречване на това. Всъщност ерата на капитализма към този момент завърши. Лихвените проценти са негативни, а банковата система престава да съществува в предходния си тип. Вече сме минали от разбираемото разбиране капитализъм в конвенционален „ посткапитализъм “, където работят напълно други, по-сурови правила. Както споделя Джордж Сорос, „ музиката спря, а те към момента танцуват “. Но танците продължиха и на този конгрес. Замислен е курс за възбрана на паричното послание и замяната му с електронен модел, само че даже това не е толкоз неприятно. По-лошо е, че от трите съществени съставния елемент на капиталистическия напредък – капитал, запаси и труд – единствено първите два остават в недостиг. Последния през днешния ден към този момент е непотребен фактор.
(Със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР