47 млн. лева е разликата между очакваните приходи от местни

...
47 млн. лева е разликата между очакваните приходи от местни
Коментари Харесай

Зейна дупка от 47 млн. лева в хазната на Община Пловдив, 25 млн. са само от данъци

47 млн. лв. е разликата сред предстоящите доходи от локални действия и получените средства за 2022 година в Община Пловдив. Това демонстрира последният месечен доклад на бюджета на градските управляващи.
Прочетете още
Това значи, че близо 22% от плануваните локални доходи не са били събрани от градските управляващи. Именно от това перо се финансират и всички финансови и инфраструктурни инвестиции, които прави  кметът Здравко Димитров.  

При планувани 221 млн. лв. са събрани 173 мл. лв.. До целия бюджет от 597 млн. лв. са средства за делегирани от страната действия, както заплати и прехрана на учебни заведения и пари от европейски стратегии. Това се е отразило и съществено на разноските, като от заложените 597 млн. лв. са изхарчени 475 млн. лв..

Бюджетът на Община Пловдив постоянно е еднакъв, като всеки плануван доход има подобен разход. Това значи, че като не се съберат избрани средства, надлежно не се и вършат харчовете по обособените планове.

Зам.-кметът Величко Родопски съобщи, че Община Пловдив ще осъществя единствено плановете, за които има средства. Така макар че има редица планове, които са включени  в финансовата стратегия на градските управляващи, това не значи, че те ще се осъществят.

От недоборите от 47 млн. лв. най-голямото перо са налозите – 25 млн. лв.. В началото на 2022 година общинските финансисти са предвиждали 107 млн. лв., само че са събрали единствено 82 млн. лв..

Най-голяма разлика е от налог придобиване. Всеки пловдивчанин, който си купува парцел или автомобил заплаща по 3% от цената на договорката на градските управляващи. Вместо 45 млн. лв. в хазната са влезнали 35 млн. лв.. Разлика от 8 млн. лв. има от налог здания и още толкоз от данъка за МПС-та.

От приходите от благосъстоятелност при заложени 28 млн. лв. са събрани 17 млн. лв.. От санкции и наказания при планувани 10 млн. лв. са получени по-малко от 5 млн. лв.. При продажбите  на общинско имущество от 6 млн. лв. са взети към 2 млн. лв.. Разлика от 4 млн. лв. им в плануваните средства от общински такси.

Възможни са корекции по приходната и разходната част, когато бъде подготвен окончателния план за доклада на бюджета за 2022 година, но  той няма да има основна разлика.

Новият бюджет се чака да бъде гласуван не по-рано от март-април, като той зависи на първо място от това по кое време ще е подготвен държавният.  Месец след него може да бъде показан и макрорамката на Община Пловдив за 2023 година. Дотогава Община  Пловдив може да харчи месечно по 1/12 от бюджета за 2022 година. 

Със сигурност доста от плановете, които бяха заложени в бюджета 2022 ще отпаднат, а нови надали ще се сложат. Изключение ще са трите плана по Фонда за устойчиви градове – басейн „ Младост ”, Зоопарка и Дондуковата градина. С тях ще се изчерпа и опцията Община Пловдив да тегли заеми. По закон 9 месеца преди края на мандата не могат да се подписват контракти за поемането на дълготраен общински дълг.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР