46% българи не одобряват монетарния съюз в ЕС с единна

...
46% българи не одобряват монетарния съюз в ЕС с единна
Коментари Харесай

Половината българи не искат еврото

46% българи не утвърждават паричния съюз в Европейски Съюз с единна валута евро, демонстрират данните от най-новото допитване Евробарометър. 14% пък споделят, че " не знаят " или " отхвърлят да отговорят " дали утвърждават или не еврото.

Най-високи равнища на поддръжка се следят и в Люксембург – цели 92%, следвани от Ирландия и Малта с 90%. Най-много отрицание пък декларират в Швеция – цели 72%, следвани от Дания – 69% и Чехия - 59%.

За половин година поддръжката за европейски стопански и валутен съюз с една единствена валута се е нараснала приблизително  в Европейски Съюз до 72%, което е най-високото равнище до момента, осведоми actualno.

Противопоставянето на еврото също спадна до най-ниското равнище до момента равнище – до 22%. От страните отвън еврозоната „ За “ европейска икономическа и парична политика и еврото са 67% от унгарците и 54% от румънците.

Най-голямо нарастване на поддръжката за еврото се следи в Литва, Полша и Малта, а е намаляла в Чехия.

От изследването излиза наяве, че българите са скептични за персоналната си работа и положение през идващите 12 месеца. 28% са дали отговор, че обстановката ще остане същата, до момента в който 44% чакат утежняване. В пет страни болшинството е недоволно от нахлуването на Русия в Украйна - Гърция (64%), България (59%), Словакия (55%), Словения (51%) и Кипър (48%) против 45% задоволени.

В 18 държави-членки на Европейски Съюз болшинството от интервюираните
споделят, че имат доверие на Европейски Съюз (без смяна от зимата на 2021- 2022 г.). Най-високи равнища на доверие се следят в Малта (71%), Литва (69%), Португалия (68%), Дания (65%) и Полша (64%). В Европейски Съюз имат вяра най-малко половината на хората в Румъния (54%), Холандия (52%) и Испания (50%). У нас 49% имат вяра в ЕС, само че 36% не се доверяват.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР