450 000 лв. обезщетение от горнооряховската болница искат близките на

...
450 000 лв. обезщетение от горнооряховската болница искат близките на
Коментари Харесай

Обезщетение от 450 000 лв. искат близките на разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица

450 000 лева обезщетение от горнооряховската болница желаят околните на 40–годишната жена, която в края на март беше раздрана и убита от глутница кучета в Долна Оряховица.

Мирослава Стоянова е работила като санитарка в болничното заведение, а случаят с нея се случи на път за работното й място. Това съгласно българското законодателство се смята за трудова акцидент и работодателят би трябвало да заплати обезщетение за нея.

„ Сега в закона написа, в случай че се случи нещо с служащия по нормалния му път от и към работа, това се признава за трудова акцидент, т.е. ние тук нямаме времевия параметър, който е анулиран от закона “, сподели Касим Местан, юрист на МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – Горна Оряховица.

Затова от болничното заведение в Горна Оряховица не отхвърлят, че става въпрос за трудова акцидент. Уведомили са Национален осигурителен институт за случая, каквото е условието по закон.

А околните на Мирослава са подали иск за 450 000 лева обезщетение от болничното заведение.

„ По отношение на виновността, това е така наречен „ безвиновна отговорност “ на работодателя. Така го написа в закона, по тази причина е и поканата, която сме изпратили до болничното заведение “, изясни юристът на околните на потърпевшата Светослав Илиев.

„ От морална позиция за мен е изцяло неприемливо, тежестта да се поеме от болничното заведение, която няма никаква виновност, а не от съответния причинител, която към този момент е хванат “, заяви доктор Иван Иванов, шеф на МБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Реално парите ще би трябвало да бъдат изплатени от бюджета на община Горна Оряховица, която е принципал на лечебното заведение.

„ Ние желаеме да изплатим и ще изплатим. Има два разновидността – или непринудено погашение и извънсъдебно съглашение, или каузи. Това ще се взема решение на общинския съвет през юли “, изясни Даниел Костадинов, ръководител на общинския съвет.

Общинските съветници ще разискват и вид за разсрочено погашение на компенсацията в рамките 2-3 години.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР