45-годишната Ким Кохат от индийския щат Манипур е майка на

...
45-годишната Ким Кохат от индийския щат Манипур е майка на
Коментари Харесай

Индия: Изнасилването се използва като оръжие

45-годишната Ким Кохат от индийския щат Манипур е майка на четири деца. Дъщеря ѝ Оливия обаче неотдавна става жертва на брутално закононарушение. 22-годишното момиче и приятелката ѝ Флорънс са били изнасилени и убити от група мъже от друга етническа група. 

Майката на Оливия споделя, че единствено ден по-рано е разговаряла с щерка си. Когато на идващия ден Ким Кохат още веднъж ѝ се обадила, чужд вдигнал телефона и я попитал дали желае да види щерка си мъртва. " Тялото на щерка ми към момента е в моргата. Все още не съм я видяла... какво да направя? А полицията не ми споделя нищо ", споделя съкрушената майка.

Ким Кохат, която живее в непретенциозен дом на 40 км. от столицата на индийския щат, е от етническата общественост куки. Убийците и изнасилвачите на щерка ѝ са от групата на меитеите. 

А бащата на другата жертва - Флорънс - изрично упорства за разделяне по етнически симптом. " Не искам никакво обезщетение от управляващите. Единственото правораздаване, което желая в този момент, е обособяване от меитеите. И това е единственият излаз. Ние не можем да живеем дружно ", споделя той пред Дъждовни води. 

Безпрецедентният мащаб на насилието

Конфликтът сред най-вече хиндуистката група меитеи и християните куки избухна през май. Над 150 души бяха убити, а над 60 000 бяха принудени да изоставен домовете си, до момента в който армията, паравоенните елементи и полицията се опитваха да сложат завършек на насилието.
Въпреки това предишния месец напрежението още веднъж ескалира, откакто се появи видеозапис на случай от 4 май. Той демонстрира по какъв начин в окръг Тубал в Манипур две дами от общността на куките са съблечени голи, изнасилени и принудени да дефилират пред мъже от преобладаващите меитеи.

Бяха оповестени обществено и други хипотетични изнасилвания и убийства. Това притегли вниманието на национални и интернационалните медии. Индийският Върховен съд, изправен пред публичния яд, се намеси и упрекна управляващите на щата в безучастие. Подобни случаи въобще не са били регистрирани в полицията в продължение близо три месеца, а задържаните са единствено няколко, твърди институцията.

Върховният съд разкритикува следствието на етническото принуждение като " летаргично " и настоя, че има " безспорен срив на закона, реда и държавните механизми ".

Разделеният щат

Първоначалният мотив за спора сред двете групи е спор за правата на племената. Куките, дружно с членовете на друго най-вече християнско племе - нага, съставляват към 40% от 3,5-милионното население на Манипур. В момента те имат статут, който им дава правото да имат земя в планините и горите, обхващащи към 75% от територията на щата. Двете племена се опълчиха на предлагането меитеите също да разполагат с сходен статут.

Лагери за вътрешно разселени лица, зародили в разгара на сраженията.Снимка: Murali Krishnan/DW

В момента Манипур към този момент е разграничен на две етнически зони. Жителката Естер Конгсай споделя пред Дъждовни води по какъв начин е съумяла да се избави от избухналото принуждение. " Синът ми и няколко другари за благополучие пристигнаха в точния момент, когато тълпата навлезе в обитаемото ни място. " Някои мъже се пробвали да атакуван дамата, само че тя съумяла да избяга. " Но загубихме къщата си и цялото си имущество ", спомня си тя. В момента Конгсай живее в лагер дружно с още 150 разселени хора като нея.

Няма аспект за компромис

Членовете на двете общности остават по съответните си територии, само че престрелките и спорадичното принуждение в щата не престават. Засега управляващите не съумяват да овладеят обстановката. Хора от общността куки настояват, че щатското държавно управление и полицията подтикват към принуждение меитеите. От своя страна представители на това племе упрекват централното държавно управление и паравоенните сили, че са прекомерно меки към военизираните куки.

Като най-голямата общественост в Манипур меитеите се радват на големи политически и стопански преимущества. Те преобладават в щатското държавно управление и полицейските сили. Според мнозина това им дава и преимущество в сегашния спор. “Наблюдаваме нещо ужасяващо. Изнасилването се употребява като оръжие против малцинствените групи. Това има дълга история при етническите и религиозни спорове ”, изяснява активистката Мари Бет пред Дъждовни води.

В отчет, показан пред Върховния съд, управляващите в щата Манипур оповестяват, че има регистрирани над 6500 сигнала за вероятни закононарушения, както и че досега са били задържани 252 души. Документът изброява и 11 случая, свързани с принуждение над дами и деца. Почти всичките засягат общността куки.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Селата на проститутките в Индия: една мрачна традиция

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР